Това каза посланикът на САЩ в България Н. Пр. Джеймс Уорлик след среща с главния прокурор Борис Велчев, предаде “Фокус”.

Нека погледнем истината в очите - в страната има корумпирани съдии. Г-н премиер, г-н министър на вътрешните работи, трябва да се справите и да обърнете внимание на този проблем. Трябва да имате добра идея как да се справите с това, защото светът ви гледа”, призова дипломатът.

Той се обърна и към опозицията с думите не само да критикува, но и да поеме отговорността за това, което става в страната.
"Това е вашата страна. Това е проблем, който трябва да се реши и той трябва да се реши сега", заяви Уорлик и отново повтори, че светът гледа към страната ни.

След разговора в кабинета на главния прокурор посланик Уорлик отказа да отговаря на журналистически въпроси. Срещата продължи само половин час.

Мнението на този посланик съвпада изцяло с моето мнение, така председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев коментира изказването му, предаде БГНЕС. 

"Говоря като човек, който го боли, който е виждал как системата умишлено се съсипва. Може да съм дал мои идеи, но не мога да кажа какво да се направи - има управляващо мнозинство", коментира той.
Пенчев се върна назад във времето и припомни кога точно в България започна да се говори за корумпирани магистрати.
"Когато ЕК ни каза, че те смятат, че правосъдието ни не е ефективно, а ОЛАФ написа доклад и когато един друг посланик каза, че по едно дело не може да има оправдателна присъда. Темата е много сложна и сериозна", изтъкна магистратът.

Вчера на срещата си с членовете на ВСС вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че все още остават съмненията за "Октопод" в съдебната система и че самият съвет не е имунизиран от това. Той дори съобщи, че има засечени чрез СРС-та разговори на двама съдии. В единия случай се говорело за "решаване на проблема", а след другия директно се стигнало до оправдателна присъда на няколко души.

Цветанов обаче уточни, че не може да обяви имената им, защото това е класифицирана информация. Данните не са достатъчни, за да бъдат обвинени магистратите.

Вижте видео от изявлението на Джеймс Уорлик