Това заяви пред медиите представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Причината за искането е промяната в НПК, според която делата за корупция се прехвърлят от Софийски градски съд към Специализирания наказателен съд. По думите на Магдалинчев, искането тепърва трябва да се обсъди от Комисията по бюджет и финанси на ВСС, както и на Съдийска колегия.

Той обясни, че ако се приеме, това ще доведе и до нуждата от отваряне на щат за съдебни служители. Магдалинчев каза още, че пред него Ушев е изразил опасения, че натовареността на съда се увеличава твърде много и че спецсъдът ставал един от най-натоварените, ако числеността на съдиите остане същата - 18 човека.

Заради промените в НПК, които влизат в сила на 5 ноември, делата в съда ще се увеличат с около 2000. Освен за съдии и служители, Боян Магдалинчев отбеляза, че трябва да се помисли и за битовото устройване на съда, тъй като няма достатъчно зали за гледане на делата.

Представляващият ВСС коментира и бонусите, които ще получават съдиите и прокурорите в Специализираните съд и прокуратура, според последните промени в Закона за съдебната власт. Те ще се равняват на до шест заплати, заради което ще са нужни още 4 млн. лв. в бюджета на съдебната власт, обясни Магдалинчев.

По какви критерии ще се получават тези бонуси, все още не е ясно, като по думите на Магдалинчев предстои колегиите на ВСС да определят правилата, по които ще става това.

Пред медиите председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че предстои ВКС да сезира Конституционния съд за за прехвърлянето на делата за корупция в специализирания съд. Той допълни, че "с ограничения брой съдебни зали трудно би могло да се обезпечи нормалното функциониране на съда". Според Панов бонусите предвидени в Закона за съдебната власт трябва да бъдат давани според натовареността на съдиите и прокурорите и свършената работа.