Бонуси ще вземат и служителите в тези структури, реши окончателно парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за съдебната власт.

Размерът ще се определя по утвърдени от съответната колегия на ВСС правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но няма да надхвърля шест основни месечни възнаграждения годишно.

Това вероятно ще изисква допълнителни средства, но сме предвидили поправката да е в сила от началото на януари догодина и да се вземе предвид при обсъждането на бюджет 2018, уточни председателят на правната комисия Данаил Кирилов, цитиран от БТА.

НС записа възможност командироването на съдиите да бъде освен при необходимост и за не повече от 12 месеца, но и по изключение на незаета длъжност при спазване условията на закона.

Крум Зарков от БСП настоя да се запази досегашното изискване, което фигурираше и при първото четене, преди командироването да се взема предвид становището на общото събрание на съдиите от приемащия съд, за да няма възможност за заобикаляне на конкурсите.

Запазваме съдийското самоуправление, но при командироване на незаета длъжност оставаме на дискрецията на административния ръководител да прецени да вземе или не предвид становището на събранието, обясни Данаил Кирилов. Прокурор от друга районна прокуратура или младши прокурор със стаж над една година може да бъде командирован и на свободна длъжност, предвиждат други текстове от промените. Главният прокурор може да командирова прокурори и следователи от цялата страна.

НС гласува, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем, съответната колегия на ВСС временно да го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство. Срокът на временното отстраняване в досъдебното производство не може да надвишава предвидения в Наказателно-процесуалния кодекс. За периода на временното отстраняване от длъжност на съдията, прокурора и следователя се заплаща възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

При изтичане срока на отстраняване и при спиране на наказателното производство временно отстраненият съдия, прокурор или следовател може да поиска от съответната колегия на ВСС с решение да го възстанови на заеманата длъжност. Отказът подлежи на обжалване пред ВАС. Когато на съдия, прокурор или следовател е постановена мярка за неотклонение задържане под стража, той се смята за временно отстранен от длъжност от датата на влизане в сила на съдебния акт, с който се постановява мярката, гласува днес парламентът.