Депутатът Добрин Данев внесе в комисията на Яне Янев сигнала за програма „Благотворителност". По думите на Данев голяма част от позициите в търга са спечелени от една фирма - ЕТ “Фанатастика 95 - Георги Цанков”, при това на цени, които са много по-високи от борсовите.
„Разликата, която възлиза на около 4 млн. лв., вместо да отиде до 300 000 бедни в страната, отива в джоба на тази фирма", възмути се депутатът от левицата, предаде БГНЕС.
Фирмата е избрана от поръчителя Държавен фонд “Земеделие” за доставчик на 9 от 15 вида храни в обществената поръчка.

Скандалът с фирмата избухна, след като в складове на БЧК в Добрич и Плевен бяха открити 50 тона заразен с гъгрици боб, който е трябвало да бъде раздаден на 308 000 социално слаби граждани по европейската програма "Благотворителност".  Бобът е внесен от Аржентина от фирмата на Цанков. Самият Цанков пък обяви, че подозира атака срещу него от конкурентни фирми.

Около 4.5 милиона лева “извънредна печалба” е реализирал доставчикът на храните за бедни по програма “Благотворителност”, изтъкна и депутатът от левицата Мая Манолова по време на парламентарния контрол.
Приблизително толкова е печалбата на фирма ЕТ “Фанатастика 95 – Георги Цанков” заради завишените цени, на които е доставяла някои продукти.
По думите й само бобът, заразен с гъгрици, е излязъл с 1.147 милиона лева по-скъп заради по-високата цена на доставчика спрямо пазарната. Търговецът е доставил боба на цена 2.36 лв. за килограм, докато, по информация на Манолова, средната цена на едро през септември, когато е бил търгът, е била 1.98 лв./кг.

Тя не поясни откъде са данните й. Според ценовите анализи на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата цената на боба на едро тогава е варирала от 2.50 – 3.50 лв. за килограм (за пазарите в област София) до 1.56 – 2.82 лв. (за област Ямбол), сочи обаче справка на offnews.bg.

От доставката на скъпо кафе "Инка" - около 20 лв. за килограм, фирмата е спечелила 500 хиляди лева, смята още Манолова. Пазарната цена е двойно по-ниска, посочи тя. От оскъпената доставка на вафли търговецът е спечелил 498 хиляди лв., от олио – 870 хиляди лева и от захар – 840 хиляди лв.

Манолова настоя земеделският министър Мирослав Найденов, който присъстваше на днешния парламентарен контрол, да разпореди да се разтрогне договора с нелоялния доставчик. В договора има клауза за автоматично прекратяване и некачественият боб е основание за такова, каза Манолова.

В отговор Найденов припомни, че фирмата ще бъде глобена от агенцията по храните с 10 хиляди лева, а фонд “Земеделие” ще й поиска регламентираната в договора неустойка от 2%, равняваща се на 120 хиляди.
Шефът на фонда Румен Порожанов е дал проби от некачествения боб на акредитирана лаборатория и очаква резултатите. Те са нужни, за да бъде юридически издържана исканата неустойка и да не падне в съда, обясни Найденов.

По отношение на избора на фирмите по програмата за "Благотворителност" Найденов изтъкна, че използваният от фонд „Земеделие" критерий е бил най-ниската цена, тоест най-голямото предлагано количество хранителни продукти срещу дължимото от възложителя възнаграждение.
"Към настоящия момент са сключени всички договори за доставка на хранителни продукти – общо 15, като те обхващат целия бюджет, отпуснат по програмата за 2012 г., а именно 21 439 346 евро, поради което няма загуба и на европейски средства. Общата стойност на договорените количества храни е с близо 6 млн. лева по-ниска спрямо пазарните цени на едро", обясни още земеделският министър, цитиран от Дарик.

Червеният депутат Корнелия Нинова пък обяви, че внася сигнал за Красимира Спасова и Лора Димитрова, които станаха известни като пиарките на Мирослав Найденов, които спечелиха обществени поръчки на завишени цени, предаде bTV.
Двете бивши служителки на агенцията по храните получиха по 50 000 лв. "за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter", въпреки че регистрацията в тези социални мрежи е абсолютно безплатна.
В същото време една от дамите - 25-годишната Кристина Спасова, за кратко време е успяла да закупи два офиса за над половин милион лева.