Цанков е общински съветник в Община Родопи и активист от партията на Меглена Кунева - "България на гражданите", цитиран от БТА и Дарик радио.

Скандалът избухна, след като в складове на БЧК в Добрич и Плевен бяха открити 50 тона заразен с гъгрици боб, който е трябвало да бъде раздаден на 308 000 социално слаби граждани по европейската програма "Благотворителност".  Бобът е внесен от Аржентина от фирмата на Цанков.

"Ние също сме взели проби от двете партиди в Добрич и в Плевен, за които се твърди, че бобът е заразен с гъгрици", уточни Цанков. Пробите са предоставени на акредитирана лаборатория във Варна. Очаква се резултатът от тях да бъде готов в петък и ако наистина се окаже, че бобът е заразен, двете доставки по 24 тона ще бъдат изтеглени за сметка на фирмата, добави той.

Общинарят-бизнесмен твърди, че пробите, които са взети от Българската агенция по безопасност на храните, са невалидни, защото са взети без присъствието на представител на фирмата-доставчик, както го изисква Законът за храните. "Нашата фирма не произвежда боба, а има ангажимент само за доставката и за пакетирането му", каза още Цанков. По думите му "Фантастика 95" е купила боба от софийската фирма Ес Ти трейд", след като той е бил внесен в България от Аржентина през пристанищата Солун и Варна.

Георги Цанков твърди, че фитосанитарните власти на порт "Варна" са издали сертификати за качество на боба и те гарантират, че в следващата една година в него не биха могли да се развият вредители, както и че бобът отговаря на всички изисквания на Агенцията по безопасност на храните. Цанков добави, че който е издал сертификата за качество, той носи отговорност за него и уточни, че ако партидата се окаже заразена с вредители, той ще търси неустойки от фирмата, от която е купен бобът.

През последните 4 години фирма "Фантастика 95" ЕТ е сключила договори за 40 милиона лева по програмата за храни за бедни.

По-късно стана ясно, че фирмата доставчик ще бъде глобена с над 120 000 лв., съобщи "Фокус".

Агенцията по безопасност на храните ще санкционира „Фантастика 95”, като максималният размер на глобата е 10 000 лв.
Директорът на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов пък обясни, че според договора с фирмата при установяване на негодна продукция глобата е 2% от общата сума по целия договор при първи случай и по 5% за всеки следващ случай. Договорът с „Фантастика 95” е на стойност 5.9 млн. лв., следователно глобата ще е около 120 000 лв., обясни Порожанов.

„Няма да има забавяне на кампанията „Храни за бедни” заради открития заразен боб и още на 5 ноември ще започне вторият етап от раздаването на останалата част от храните за социално слабите граждани”, заяви директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов. Той посочи, че лабораторните изследвания на агенцията потвърждават, че около 90 тона от общо 3020 тона боб са заразени с вредителя гъгрица.

„По всяка вероятност заразата не е станала на територията на България, а бобът е внесен от Аржентина и Китай с вредителя”, заяви Войнов.

Програмата "Благотворителност" на Европейския съюз няма да бъде спряна и от 1 ноември раздаването на храна за социално слаби хора в България от втория транш ще продължи, обяви на извънреден брифинг министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА.
"Заради 90 тона боб с гъгрици няма да компрометираме програмата, чийто годишен бюджет за страната е 42 млн. лв", коментира той.