Тонове негодна храна бяха засечени в складовете на Българският червен кръст (БЧК).

По думите на Найденов в момента се проверява кой е виновен за доставката на заразения боб и ако се установи вина от страна на фирмата доставчик, може да се стигне до прекратяване на договора, наред с предвидените санкции. Проверката ще установи дали бобът е бил заразен в пакетиращото предприятие или при транспорта, посочи още земеделският министър. Той гарантира, че проблемът с доставката е засечен преди тя започне.

По-рано през деня стана ясно, че около 22 000 килограма боб в регионалния склад на Българския червен кръст в село Победа, Плевенско, са поставени под възбрана.
Тези 22 тона са част от първоначално установеното количество от 50 тона заразен боб, открити в бази на БЧК в Плевен и Добрич. Впоследствие в складовете на пакетиращото предприятие са открити още около 40 тона.

Заразеният с гъгрици фасул е аржентински, влязъл е през Гърция и в момента се прави обследване, тъй като би трябвало да е проверен от гръцките ветеринарни власти.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е поискал до края на деня директорите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов и на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Румен Порожанов да изготвят доклади относно разкритото голямо количество негоден за консумация фасул, предназначен за социално слаби граждани.

Утре ще се вземе решение каква ще е съдбата въобще на договора, има ли вина доставчикът, къде всъщност е компрометирана доставката, дали бобът е бил заразен в пакетиращото предприятие или при транспорта, посочи земеделският министър. Той гарантира, че проблемът с доставката е засечен преди тя започне.

Във всички структури на БЧК, където се съхранява боб като суровина за хранителни помощи, са взети проби и се чакат резултатите от тях. Това съобщи Василка Каменова - директор „Финансово-административна и стопанска дейност”, пред Дарик. Василка Каменова подчерта, че за първи път се открива негодна храна в такова количество.