Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за Закона за отбраната и въоръжените сили.

„Този законопроект представлява нова атака срещу президента. Този законопроект е вмешателство в правомощията на президента. Той е грубо нарушение на разделението на властите, кух закон, който не поражда правни последици, но е размахване на пръст към президентската институция. Този законопроект заобикаля Конституцията и я нарушава“, каза още тя, цитирана от "Фокус".

По думите й със закона се допълва Конституцията, защото в него се казва, че президентът може да издаде акт за удостояване във висши офицерски звания едва след задължително изслушване на кандидатите в Комисията по отбрана.

"Защо казвам, че този закон е кух - защото в самите мотиви сте записали, че той няма да повлиява на решенията на МС и президента. Тогава защо го правите? Няма да има правни последици, но приемаме специален закон за това“, коментира Нинова и добави, че от ГЕРБ сигурно ще предложат подобно нещо за посланиците и дипломатите.

Тя разкритикува и мотивите на законопроекта по отношение на прозрачността и повишаване на рейтинга на отбраната.

Лидерът на левицата се обърна към премиера Бойко Борисов с думите:

Спрете с тази война с президента Радев. Спрете с всеки свой акт да разпалвате противопоставяне между институциите, защото това е вредно за държавността. Освен това нямате насреща си г-н Плевнелиев“.

Тя повтори тезата си, че клин между Борисов и заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов Цветанов няма, защото те действат заедно.

„Не се опитвайте да опитомявате президента Радев, няма да стане. Ще се провалите в това. Проваляйки се в тази лична битка, ще съсипете държавата и държавността“, предупреди Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че БСП няма да подкрепи законопроекта и ако се приеме този текст, с който се допълва конституционен, ще го внесат в Конституционен съд.

По рано Нинова коментира в телевизионно интервю, че Бойко Борисов е свикнал да управлява в режим на премиерска република, но сега фигурата на Радев го заплашва, затова прави опит да принизи авторитета му.

"Цветанов е изпълнител на волята на Борисов, не си представяйте, че го прави на своя глава. Добър театър, съгласувана атака срещу президента Радев", подчерта тя.