Египет се стреми да засили военната си мощ. Той води от две години борба с бунтовници на Синайския полуостров и се страхува, че кризата в съседна Либия може да се разпространи извън нейната територия.

Египетските съюзници също така имат желание да изчистят неговата репутация в обхванатия от размирици регион. Евентуална продажба би се вписала във възприетата напоследък стратегия на Франция за поддържане на предимно сунитските арабски държави в политически и търговски план за сметка на техния шиитски съперник Иран.

"Наистина има обсъждания, които са на сравнително напреднал етап, за вземане на двата "Мистрал"-а", каза френски източник, цитиран от Ройтерс и БТА.

Според него ако се стигне до сделка, тя вероятно ще бъде финансирана отчасти с пари от арабските държави в Персийския залив, които смятат египетският президент Абдел Фатах ас Сиси за защита срещу обявеното за незаконно движение "Мюсюлмански братя".

Египет и Саудитска Арабия, които участват в коалиция, биеща се с бунтовниците хуси в Йемен, се споразумяха в края на юли да работят заедно за създаване на общи арабски военни сили, включително да бъдат определени морските им граници по протежението на Червено море.

Друг източник потвърди, че се водят преговори, но каза, че няма яснота по въпроса за финансирането. Франция, чиито военноморски сили вече имат три хеликоптероносача "Мистрал", няма нужда от двата кораба и ще трябва да плати на Русия почти 1 милиард евро за разтрогване на договора, както каза днес говорител на френското правителство.

"Мистрал"-ите са многофункционални бойни кораби, които могат да пренасят до 16 хеликоптера и 1000 военнослужещи.

Френският президент Франсоа Оланд заяви вчера, че има редица потенциални купувачи за корабите. Източници казаха по-рано този месец, че сред останалите страни, които проявяват интерес, са Бразилия, Сингапур, Малайзия и Канада. Канада отрече да води преговори за купуване на военните кораби, предаде ТАСС, като се позова на говорител на министерството на отбраната.