Възложена е спешна проверка на органите на полицията и на Българската агенция по безопасност на храните, с оглед преценка за наличие на престъпление по чл. 325б от Наказателния кодекс - проявена жестокост към гръбначни животни, от което е причинена смъртта на 70 коня.

Собственикът на стадото от 100 коня - Петър Пищалов от Кюстендил, е изоставил животните без храна в местността Бек бунар в Осоговската планина. 70 от конете са загинали. Шокиращи снимки и видеозаписи бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук и предизвикаха гневни реакции на потребителите. Снегът в местността, където са конете, е 150 см.

От прокуратурата допълниха, че предмет на проверката е и информацията, че стадото коне е било отглеждано със средства, отпуснати по програми на ЕС (начин на получаване, разходване и отчитане на средствата).

Информация за резултатите от проверката ще бъде предоставена своевременно, казаха още от държавното обвинение.

От Министерството на земеделието, храните и горите пък съобщиха, че екип от ветеринарни специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните-Кюстендил ще окаже помощ на бедстващите коне в Осоговската планина. Възложена е и проверка на собственика им Петър Пищалов.

Трима експерти от ОДБХ - Кюстендил трябва да проверят на място състоянието на конете, дали имат чипове за идентификация, както и дали собственикът на конете е получил средства по линия на ПРСР. Експертите ще окажат пълно съдействие за подобряване на състоянието на конете.

Резултатите от проверките се очакват по-късно днес, се посочва в съобщението от МЗХ.