Днес в цяла Германия е ден на възпоменание на 150-те жертви от трагедията. Знамената в цялата страна са спуснати наполовина в знак на почит към жертвите.

На възпоменателната служба в Кьолнската катедрала се събраха политически и религиозни лидери и около 500 роднини на жертвите на катастрофата със самолета на „Джърмануингс“.  

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът Йоахим Гаук бяха сред присъстващите на службата, отслужена в рамките на националния ден за почитане на паметта на жертвите от инцидента.

Машината беше разбита
в планинския масив на френските Алпи от втория управляващ пилот на Андреас Лубиц на 24 март.

Стъпалата към олтара на катедралата бяха покрити със 150 запалени свещи - по една за всяка от жертвите, включително втория пилот Андреас Лубиц, който според следователите умишлено е разбил самолета.

Вижте снимки >>

Архиепископът на Кьолн кардинал Райнер Мария Вьолки заяви по-рано, че трябва "да оставим на Всевишния" да съди действията на Лубиц.

"На нас не ни е дадено да съдим", каза той.

Архиепископът отбеляза, че разбира гнева на роднините на жертвите.
"Ние обаче не можем да правим разлика между престъпници и жертви, а трябва да се молим за всички, които са се намирали в самолета", подчерта той.

Повечето загинали при катастрофата във Франция бяха германци и испанци. Сред присъстващите на предаваната по германската телевизия служба имаше министри от Испания и Франция.

Авиокомпания "Луфтханза", чийто филиал е "Джърмануингс", изрази съчувствие към близките на загиналите.

Ученици от София засадиха дръвчета

Министерството на образованието и науката и Столичната община почетоха днес паметта на 16-те ученици от град Халтерн, Германия, загинали на 24 март 2015 г. при самолетната катастрофа в Алпите.

Паметната церемония се състоя в парка до бул. "Драган Цанков" и ул. "Фредерик Жолио-Кюри" в София, съобщи МОН. В парка ученици от 73-то СОУ "Владислав Граматик" в София и от "Дойче Шуле" са засадили дръвчета в памет на своите немски връстници.

На паметната церемония са присъствали ученици, служители на посолството на Германия у нас и немски граждани.