Така смята германският психолог Имо Фритше по повод факта, че на едно място ще се съберат лидерите на страната и опечалените близки на жертвите.
 
При разбиването на самолета на авиокомпания "Джърмануингс" във Франция на 24 март загинаха всички 150 души на борда. Според прокурори във Франция и Германия всички доказателства навеждат на мисълта, че вторият пилот умишлено е насочил машината към планината.

Предвижда се на възпоменанието да присъстват канцлерът на Германия Ангела Меркел, представители на други страни, сред които Франция и Испания, и религиозни лидери.

Службата, на която са поканени около 500 роднини на жертвите, ще бъде в историческата католическа катедрала в Кьолн и ще се предава по телевизията.
Германският президент Йоахим Гаук ще произнесе основното слово.

Преподавателят по социална психология в Лайпцигския университет Имо Фритше обясни защо германците са се сплотили след разкритието, че катастрофата вероятно е била умишлено причинена от един от пилотите, и защо провеждането на национално възпоменание може да донесе утеха.
 
"При този случай изцяло става дума за загуба на контрол. Човеците имат нужда да изпитват усещане за контрол над случващото се около тях, по-конкретно - че когато се качиш на самолет, той няма да се разбие", каза психологът.

"Има опити, които доказват, че когато породиш усещане за лична безпомощност у хората, те са склонни да наблягат на чувството си за принадлежност към групата, включително към по-големите групи като нацията", заяви той.

Попитан как нерелигиозните германци биха се почувствали на служба в готическа катедрала, експертът отговори: "Да, това може да е проблем."
 
"Не че някой въобще не може да се отъждестви с някаква колективна група. Но това тук е икуменическа религиозна служба, която ще премине в траурна церемония на държавно ниво", заяви той.

Населението на Германия е поравно разделено на католици, протестанти и нерелигиозни плюс по-малки ислямски и еврейски малцинства.