Мъжът е осъден също да заплати на един от пострадалите обезщетение за неимуществени вреди в размер на 6000 лева и общо 7100 лв. за съдебни разноски.

Петър С. е признат за виновен за това, че на 2 май 2014 г. в района на град Сливо поле, при управление на автобус, е нарушил правилата за движение по пътищата, като водач не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство, което управлява, при което е причинил по непредпазливост смърт на двама души и средни телесни повреди на шест пътника.

Микробусът "Мерцедес Спринтер", с общо 19 места, потеглил по разписание от Централната автогара в Русе към Силистра. Докато пътували, пътничката, която седяла непосредствено зад шофьора се оплакала, че е много горещо и й е станало лошо и помолила обвиняемия за свеж въздух, като станало ясно, че тя не знае как да настрои климатика, разположен точно над седалката й.

Опитвайки се да помогне на жената, шофьорът Петър С. извъртял тялото си леко назад, като опитал с ръка да настрои климатика на пътничката. В момента, в който погледнал назад, движението на буса станало нестабилно и той изхвърчал от пътя. 

Бусът навлязъл в канавката и се преобърнал два пъти през тавана си. В резултат на преобръщането, се счупили и изпаднали от местата си всички стъкла, дясната странична врата се откъснала и паднала, счупило се и предното обзорно стъкло.

Две от пътничките загинали на място, а останалите получили различни наранявания.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Велико Търново.