Тази вечер изтича поредният "последен срок" за оттеглянето на валонските възражения. ЕС постави ултиматум на Белгия до днес да преодолее съпротивата на Валония срещу търговското споразумение с Канада (CETA - лат. букви), в противен случай срещата на върха за подписването му в четвъртък ще бъде отменена.

Заради съпротивата на френскоезичната провинция Валония, Белгия не може да подпише споразумението, с което са съгласни всички останали в ЕС.

Председателят на парламента на Валония Андре Антоан заяви пред местни медии днес, че още през април регионалните власти са приели резолюция, с която изразяват несъгласието си срещу споразумението и искането за "радикални промени" в текстовете, предаде БТА. Той добави, че през септември тази позиция е била повторена.

По неговите думи вече е създадена каша от документи, сред които 300 страници съдържат споразумението, на още 1300 страници са анекси, към това се добавят отделни декларации и писма. Антоан изключи възможността въпросът да бъде уреден през следващите часове.

Очаква се довечера белгийското правителство и валонските власти да оповестят дали има напредък в преодоляването на ветото на Валония. Ако отговорът е отрицателен, ще бъде отменена насрочената за четвъртък среща в Брюксел между председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с канадския премиер Джъстин Трюдо за подписване на споразумението.

Трюдо предупреди вчера, че ако днес няма положително становище, срещата ще бъде отменена и нова дата няма да бъде насрочвана.

Предвидено е днес да се състоят телефонни разговори между властите на Канада, Юнкер, Туск и белгийския премиер Шарл Мишел.

Още вчера от Валония заявиха, че са разочаровани от изпратеното от Европейската комисия ново предложение за защита на инвестициите в рамките на споразумението.

"Връчват ни разочароващ документ и в същото време ни поставят ултиматум. Това е много учудващо. Кара ни да си поставяме въпроси каква е целта, която се преследва", посочи пред АФП източник от обкръжението на ръководителя на валонското правителство Пол Маниет, предаде БТА.

Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните, тъй като се отнася до възможността, давана на многонационалните компании да инвестират в чужда страна, да подават жалба срещу държава, приела противоречаща на техните интереси политика.