Това стана чрез промени на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предаде БГНЕС.

Промените, внесени от депутата от ГЕРБ Цвета Кароянчева и група народни представители, бяха гласувани със 75 гласа „за”, 17 гласа „против” и 14 – „въздържал се” на първо четене.

Ограниченията бяха въведени с последната промяна на закона, но предизвикаха недоволство  и протест в част от обществото. С промените се цели създаването на яснота при въвеждането на реда и условията за къмпингуване, извън категоризираните къмпинги.

По време на дебатите в пленарна зала Цвета Караянчева посочи, че трябва да се отговори на обществените очаквания за създаване на правила за къмпингуването не само по Черноморието, но и в цялата страна. Според нея обаче въвеждането на всякакви ограничителни режими трябва да стане при широко обсъждане, а дотогава забраната за диво къмпингуване в 100-метровата зона от брега да отпадне.

Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски припомни, цитиран от investor.bg, че забрана е действала в годините преди приемането на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, когато устройството и застрояването на Черноморието са се уреждали от наредби и други подзаконови нормативни актове.

Той изтъкна, че в други държави от Европейския съюз действат забрани за свободното къмпингуване, но възраженията срещу забраната в България в момента са основателни, тъй като липсват къмпинги (за разлика от ЕС), а съществуващите са в лошо състояние.

Зеленогорски призова депутатите да запълнят празнотата в законодателството, така че да се узакони и моделът на община Шабла, която още от миналата година отреди общински терени за временни къмпинги.

Депутатите се обединиха около тезата, че не трябва да се допуска безвъзмездно ползване на държавни и общински имоти, защото след това общините по крайбрежието са отговорни за почистването на терените, което се финансира от данъкоплатците по места.

АНКЕТА: Одобрявате ли къмпингуването на нерегламентирани места?