По-рано, макар и скромно, част от тях скандираха и под прозорците на Министерството на туризма, предаде bTV.

Протестът започна в 18:30 ч. от площад "Батенберг", като някои бяха дошли със своите кемпери. Недоволните направиха демонстративно няколко обиколки в центъра на София, основно около сградата на МС.

Някои от хората решиха да опънат дори палатки, въпреки студеното и дъждовно време, съобщи БНТ.

Те са недоволни от идеята на Министерството на туризма да бъде въведена глоба от 200 лв. за диво къмпингуване извън регламентираните за това места.

Освен това, се предвижда и глоба от 1000 лв., ако след въпросното къмпингуване има установено и замърсяване на околната среда.

На 1 март демонстранти, настояващи за свободно къмпингуване на черноморското ни крайбрежие опънаха две палатки насред пътното платно и обявиха къмпинг "Орлов мост" за открит, блокирайки по този начин движението на това възлово кръстовище в София.

Протестиращите обявиха, че настояват да ползват свободно плажовете, след като парламентът гласува Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на второ четене.

В отговор на недоволството премиерът Борисов прехвърли отговорността за забраната за палатки извън категоризираните къмпинги към партньорите в коалицията: „На мене не само, че не ми пречат, и на мен ми се ходи там да седна и да няма никой, толкова ми е омръзнало от хора. Така че, ако седнат и намерят вариант съм „За”.

Премиерът поръча в парламента да се намери вариант да се гарантира чистотата и да се намери вариант, който да устройва и местните кметове.

Междувременно министерството на туризма удължи с две седмици срока за обществено обсъждане на промените, които въвеждат тотална забрана на палатки и кемпери сред природата и ако няма консенсус, текстовете ще отпаднат, обясниха от ведомството.