Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и държавният секретар на САЩ Джон Кери са обсъдили днес по телефона въпроса за възможна екстрадиция на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото властите в Анкара обвиняват за опита за преврат на 15 юли, съобщиха източници от турското министерство на външните работи, цитирани от Ройтерс и БТА.

Чавушоглу и Кери са обсъдили и ситуацията в Сирия, включително в района на Алепо и Манбидж, посочиха източниците.

Проповедникът Гюлен живее в щата Пенсилвания от 1999 г. Анкара твърди, че той и ръководената от него Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО) стоят зад опита за преврат в Турция миналия месец.

Дипломатическите източници са посочили, че Чавушоглу и Кери са говорили за предстоящото на 24 август посещение в Турция на американския вицепрезидент Джо Байдън.

Планира се по време на визитата да бъдат обсъдени редица въпроси, сред които искането на Анкара за екстрадиция на Гюлен, информира турската телевизия НТВ.

По-рано днес турски прокурори са поискали две доживотни присъди, както и допълнителни 1900 години затвор за мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен.

Според Анкара той е главният организатор на осуетения миналия месец опит за преврат в страната. Обвинението срещу Гюлен е дълго 2527 страници.

Той е обвинен в опит да унищожи конституционния ред със сила и в създаване и управление на въоръжена терористична групировка.

Гюлен от години живее в САЩ и отрича обвиненията, че е замесен в опита за военен преврат. Той вече обяви, че би се предал на турските власти, ако преди това независим международен разследващ орган го намери за виновен. Анкара настоява Вашингтон да го екстрадира, за да бъде съден в Турция.