Говорителят на губернатора на иракската провинция Анбар Муханад Хайнур припомни, че през април много хора са избягали вече от Рамади и околните села, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По данни на ООН в разгара на насилието в провинция Анбар домовете си са напуснали 114 000 жители.

Представители на местните власти съобщават, че "Ислямска държава" е извършила масови убийства на иракски войници, полицаи и цивилни. Групировката установи контрол вчера над Рамади, принуждавайки иракските сили да избягат.
За тях отстъплението от Рамади е тежка загуба, понесена въпреки помощта, която им оказва международната коалиция, оглавявана от САЩ, с въздушни удари.

Превземането на Рамади е най-голямата победа за "Ислямска държава" в Ирак и най-тежкото поражение за иракските сили за сигурност от миналото лято, когато групировката започна настъпление, при което завзе значителни територии от страната.

Иракски шиитски милиции, сражаващи се на страната на правителствените сили, се подготвят да се разположат масово в западната иракска провинция Анбар, предаде Ройтерс.

Говорител на шиитските милиции, известни като Хашид Шааби, е казал за агенцията, че те са получили инструкции за мобилизация, но отказал да разкрие точното време и мащабите на разполагането от съображения за сигурност.

"След като Хашид получиха заповед да се придвижат, със сигурност това ще стане. Те очакваха заповедта и вече я получиха", казал Али ас Сараи от медийното крило на Хашид Шааби.

Друг говорител на шиитските милиции, Юсеф ал Килаби, е посочил пред Асошиейтед прес, че заедно с правителствените сили те са изготвили планове за офанзива срещу Рамади.

Ал Килаби изразил увереност, че "варварският враг ще бъде унищожен".

Той допълнил, че милиции са откликнали на призив от висшия шиитски духовен водач, великия аятолах Али ас Систани, да се включат в битката с "Ислямска държава".

Междувременно иранският министър на отбраната Хосейн Дехган пристигна в Багдад само ден след падането на Рамади, съобщи Франс прес. Той ще разговаря с иракския си колега Халед ал Обайди.