32-годишният американски гражданин Шинзато Кенет Франклин от базата в Окинава е задържан във връзка със смъртта на 20-годишната Рина Симабукуро.

«Изпитваме силен гняв – заяви Абе пред журналисти. – Нямам думи, като си помисля какво изпитва семейството на загиналата. Ние изискваме от САЩ цялостни действия и строги мерки за предотвратяване на подобни случаи.»

По-рано официален протест към САЩ беше предаден по линия на японското министерство на външните работи.

След спешно заседание днес правителството на Япония поиска от САЩ съдействие в разследването на убийството, и укрепване на дисциплината в американските бази, съобщи агенция Киодо.

На 28 април Рина Симабукуро излязла от къщи, след като написала в социална мрежа на годеника си, че отива да се разходи. Когато до следващата сутрин не се върнала, той се обърнал към полицията.

При издирването на изчезналата девойка полицаите определили на няколко километра от дома й мястото където е спрял GPS сигнала от нейния телефон. После стигнали до колата на задържания, който минавал в този ден оттам.

По показанията на Франклин в близка гора бил намерен труп на жена, идентифицирана по-късно като Рина Симабукуро.

Против американеца до днес не е предявено обвинение в убийство. Обаче според сведения, изтекли в медиите, той вече е признал, че удушил девойката, а в колата му били намерени следи от нейната кръв.

За предишни престъпления на военни от САЩ в Япония, припомня РИА Новости. Последният такъв случай е от средата на март, когато американецът Джъстин Кастеланос е бил арестуван заради изнасилване на японка.

Днес пред американската база Кадена на остров Окинава се събра протестен митинг, предаде телевизия NHK. На него са издигани и искания за премахване на военните бази на САЩ в страната.

Убийството на Рина Симабукуро, може да помрачи посещението на президента Барак Обама в Япония, включително в Хирошима следващата седмица, коментира NHK.

НА ФОКУС: Поне едно ”sorry” няма ли да чуем след цели 71 години?