Това е записано в "Националната програма България в НАТО и Европейската отбрана 2020", която предвижда общо 9 проекта за модернизация на армията. Документът е одобрен от правителството.

Пред журналисти днес военният министър Велизар Шаламанов коментира, че нищо не е предрешено по проекта за нов тип изтребител.

По думите му националната програма по-скоро очертава рамка и механизми за работа, и не предлага крайно решение по нито един въпрос, защото важни решения се взимат стъпка по стъпка, прозрачно и с ясна отговорност.

"Ако прочетете решението на Министерския съвет - той възлага на министъра на отбраната в срок от 6 месеца да предложи мандати на основните проекти", посочи Шаламанов, цитиран от БТА.

На въпрос дали 8-10 изтребителя могат да заменят 35-те руски изтребителя, които в момента са на въоръжение в българската армия, военният министър каза, че, доколкото му е известно, в България през последните двайсет и няколко години никога не са летяли повече от 4-5 изтребителя.

"Така че, ако ние можем да придобием 8-10 многоцелеви изтребителя, България ще бъде поне четири-петкратно в по-добро състояние", категоричен бе той.

Освен това, по думите на Шаламанов, в 28-те страни членки на НАТО има много изтребители, но въпросът бил България да има свои изтребители, за да може съвместно да се гарантира сигурността на страната.

На въпрос за недоволство сред военни пилоти, които може да останат без работа, Велизар Шаламанов отговори, че винаги ще има недоволни хора.

"Не смятам, че един български офицер може да е недоволен от това България за първи път в историята си да има национална програма за превъоръжаване", каза още министърът.

Той обясни, че всички трябва да участват в намиране на най-доброто решение в рамките на тази програма и това решение да бъде намерено бързо, тъй като от 2000 година, когато е бил заместник-министър, се говори за това, че има готов проект за изтребителите и досега той не е внесен в Министерски съвет.

"Така че е крайно време да има срок и този срок е 6 месеца - тече от миналата седмица", заключи Шаламанов.

В края на май предшественикът на Шаламанов - Ангел Найденов обяви, че е време да започне процедура по купуване на нов тип боен самолет - проблем пред ВВС, който отдавна се отлагал. Тогава той коментира, че опциите са сведени до няколко, и между тях ще бъде направен изборът.

Първоначалното предложение е за 8 плюс 1 за изтребителя за учебни цели, но ние се нуждаем поне от една ескадрила - на първи етап 16 до 24 бойни машини, уточни министърът на отбраната в кабинета "Орешарски".

Найденов бе категоричен, че е "неоправдано и твърде неуместно, ако се ръководим от политическата конюнктура" по темата с бойните самолети.