През юни в Министерския съвет трябва да се разгледа докладът на МО и да се вземе решение с какъв тип изтребители ще продължи да работи ВВС. Министърът подчерта, че трябва да бъде решено дали ще има ремонт и сериозна модернизация на сега съществуващите, или ще се стартира процедура за купуване на нов тип боен самолет.

Пред журналисти в Трета авиационна база в Граф Игнатиево министърът на отбраната Ангел Найденов изтъкна, че по-добър е вторият вариант, а именно - да се закупи нов самолет, което е дълго отлаган проблем, стоящ пред ВВС.

На въпрос дали решението може да се вземе при тази политическа конюнктура, Найденов отговори, че ще бъде "неоправдано и твърде неуместно, ако се ръководим от политическата конюнктура", предаде БТА.

Той отказа да коментира какъв точно боен самолет ще се вземе с уговорката, че това ще стане, след като започне като цяло проектът за придобиването му.

Сумата за новите машини ще надхвърля 500 милиона лева и ще е нужно решение на парламента. Найденов не коментира и колко общо може да струват новите изтребители, като допълни, че това зависи от всички параметри на сделката - каква машина, колко броя, от условията за плащане на вноските.

Опциите са сведени до няколко, и между тях ще бъде направен изборът, добави Найденов.

Първоначалното предложение е за 8 плюс 1 за учебни цели изтребители, но ние се нуждаем поне от една ескадрила - на първи етап 16 до 24 бойни машини, уточни министърът на отбраната.
 
Министър Найденов, заедно с посланика на САЩ у нас Марси Рийс, ген. Франк Горенц - командир на ВВС на САЩ в Европа и Африка, присъстваха на деня за високопоставени гости на мащабното летателно учение "Тракийска звезда 2014" в авиобазата "Граф Игнатиево". За първи път в него участват четири страни-членки на НАТО - САЩ, Румъния, Гърция и България.