Вече бяха изразявани и други хипотези за близкото развитие на политическия процес и за датата на предсрочния вот.

Оставката на правителството ще бъде гласувана днес в парламента, припомня телевизията. Неговото извънредно заседание ще започне вероятно около 14.00 часа.
Министър-председателят Бойко Борисов депозира оставката на правителството в Народното събрание на 14 ноември.

В четвъртък започват консултациите при президента за сформиране на ново правителство. Тяхната последователност е предопределена от разпоредби в конституцията.

Първо президентът вика при себе си най-голямата парламентарна партия – ГЕРБ, за консултации. Ще последват разговори и с останалите партии.

Следваща стъпка е връчване на мандати за съставяне на правителството в рамките на този парламент.

Първо мандат ще получи партия ГЕРБ, която е с най-голямо представителство в 43-ото НС. Очаква се тя да го върне веднага.

Това означава, че още в същия ден мандатът за съставяне на правителството, може да бъде връчен на БСП, чиито лидери също декларираха, че ще го върнат.

Тогава мандатът се дава на някоя от по-малките партии, може би Патриотите, които вече заявиха, че вероятно ще се откажат

До броени дни очакваме тази част от процедурата да е приключила, пояснява Нова. Следва- назначаване на служебно правителство и евентуално насрочване на нови избори, след решение на Конституционния съд.

Датите, които се обсъждат засега са две - 2- ри или 9- ти април 2017 г. Втората дата е Цветница, преди Великденските празници, така че тази дата е по-малко вероятна.

Формално погледнато, първата възможна дата за предсрочен вот е 26-ти март- по логиката, че новият президент встъпва в длъжност на 22-ри януари и има два месеца за организация на вота.

Всичко това обаче са само хипотези, заключава Нова тв. Очаква се думата на конституционните съдии.

НА ФОКУС: Процедурата за оставка и избор на ново правителство