Очакването било новият ляв политически проект да стане факт до края на есента. Движението все още нямало име и не е известно дали и кога ще се регистрира като политическа партия. Замисълът на организаторите бил в българския политически живот да се появи алтернативно ляво.

bTV съобщава, че част от народните представители на левицата очаквали проектът да бъде обявен до месец, а други техни колеги били скептични към възможността Първанов и Дончева да се появят рамо до рамо в общ проект.

Според тях плановете на Първанов за бъдещето на БСП минавали през издигането на ново лице за лидер на БСП, а не през разцепването й. Най-подходящото лице от лагера на „първановистите” било това на енергийния министър Драгомир Стойнев.

"Омръзна ми от анонимни източници, за това заставам с името си. Към момента, единството в партията е силно и партията има съвсем различни цели от това да търси врага с партиен билет. Няма организация или създаване на нов политически проект. Има единство, има обща цел, с която БСП подкрепя това правителство", коментира депутатът от левицата Кирил Добрев пред "Фокус".

Според него по-добре било "една реформирана и силна БСП, отколкото нов политически ляв проект". 

През 2010 г., още докато беше държавен глава, Георги Първанов опита да създаде алтернативно политическо движение "АБВ". Година по-късно, в навечерието на местните избори, той съобщи, че проектът вече е замразен.

Също преди три години Татяна Дончева създаде своето "Движение 21" с основна цел да предложи идеи за подобряване на икономическата ситуация и запазването на правовия ред.

Дончева неведнъж е критикувала Първанов и го е упреквала в тоталитаризъм.