Късно вчера на имейлите на някои медии бе получено поредно писмо от "група достойни прокурори", но подписано с името Борислав Сарафов, както се казва зам.-главният прокурор. 

В него пише, че в края на предизборната кампания прокуратурата е била употребена от „политико-олигархичната прослойка” с разкритията за намерените в Костинброд 350 000 бюлетини, в които нямало нищо вярно. Писмото свързва скандала с медийния магнат и отново избран за депутат от ДПС Делян Пеевски. 

"Благодаря на създателя на този имейл адрес, но нека бъде така добър да ми даде и паролата, за да мога да го ползвам", пошегува се самият Сарафов пред журналисти.

По-рано премиерът Марин Райков обяви, че е разпоредил вътрешна проверка за изтичане на информация от институции, "призвани да опазват реда и законите в държавата". Той спешно се срещнал с шефа на ДАНС Константин Казаков, който го е уверил, че тези документи не са разпространени от неговата служба.

По-късно от ДАНС заявиха пред "Фокус", че се извършва вътрешна проверка, резултатите от която ще бъдат докладвани на премиера.

Главният прокурор обаче заяви, че документите не са изнесени от прокуратурата.
"Поставя се въпросът - откъде биха могли да дойдат тези документи? До настоящия момент те не са се намирали в прокуратурата, те пристигнаха при нас преди половин час. Дотогава се намираха в ДАНС", категоричен бе Цацаров и обяви, че въпреки това ще разпореди проверка. 

Той добави, че документите не са фалшифицирани и са част от проверката, която прокуратурата е възложила на ДАНС за бюлетините, но не цялата. 

Цацаров уточни, че е разбрал за писмото от журналистка, която снощи го събудила в 23,30 часа с настоятелни позвънявания и SMS-и.

Обвинител № 1 направи коментар, от който се разбра, че свързва писмото с Бойко Борисов и Цветан Цветанов:

"Писмото, доколкото разбирам, определя "три вещици" – БСП, Делян Пеевски и третата би следвало да съм аз, които са манипулирали целия спектакъл. Странно ми се вижда, че вчера, след като бе обявено, че прокуратурата и главният прокурор ще поиска имунитета на бъдещ народен представител (Цветанов - б.р.), че днес се очаква пресконференция на прокуратурата и че някой заяви, че сме смъкнали изборния му резултат с 5-6% (Борисов - б.р.)- някак си това писмо се вгражда много добре във всички тези тези".

Цацаров каза още, че прокурорите, които са достойни, не са анонимни, а тези, които не са достойни са по-грамотни от автора на писмото.

"На авторите на това писмо мога да кажа - ще си свършим работата, нека ме чуят много добре", заяви той.

На въпрос в какви отношения е с Делян Пеевски, чието име е посочено в писмото, Цацаров отговори, че го познава като следовател и като народен представител, както познава Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Искра Фидосова.

"Но да се опитат да кажат, че е спретнат комплот между TV7 (за чийто собственик се смята Пеевски -  б.р.) и прокуратурата - е някак си, как да кажа...", коментира риторично Цацаров.

По повод твърденията, че е "нечий човек" той отново деклрарира, че ако някой си мисли, че прокуратурата ще бъде пасивен наблюдател на престъпления, е объркал времето, обстановаката и човека.

На въпрос как така от смятан за човек на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, той се е превърнал в техен враг, Цацаров отговори: "Аз не съм враг на никого".

Той говори на пресконференция, на която заедно със заместниците си защитиха позицията, че откритите бюлетини са били годни и готови за експедиция. Засега няма повдигнати обвинения, но главният секретар на МС се проверява за неупражнен контрол. Разследва се и фирма, която е трябвало да превозва бюлетините.

"Прокуратурата не е въздействала на предизборната борба", категоричен бе Сотир Цацаров.


Снимки: Факсимилета от документите