Бонуси ще получат хората, включени в състава на секционните избирателни комисии, подвижните секционни избирателни комисии и на експериментално създадената преброителна комисия. Според решението на ЦИК добавката е за времето, необходимо за обучението, за работата им в съответната комисия, включително за предаването на изборните книжа. Вчера пък премиерът Борисов коментира, че с бонуса хората ще бъдат по-мотивирани и ще могат да изчакат при нужда и през нощта, като си осигурят храна, съобщи БТА.

Междувременно стана ясно, че има отлив на желаещи да участват в Секционните избирателни комисии. Само в Пловдив 1000 от действащите членове са подали молба да бъдат изтеглени. От общинската избирателна комисия очакват в деня на изборите да има още отказали се. Те разполагат с резервни списъци на хора, които ще бъдат викани, за да няма затворени секции. Проблемът обаче е, че хората няма да могат да бъдат обучени.  Подмяната на членовете на СИК става по предложение на политическите партии и коалиции. Това обясни говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Комисията е приела няколко решения, които да обърнат внимание на комисиите да не се обявяват главно личните данни на избирателите. ЦИК няма ангажимент по изготвянето на избирателните списъци, припомни още Троянов, цитиран от bTV.

ЦИК е заседавала до късно снощи по казуса с двамата депутати, които бяха в ОИК София при приемането на протоколите. Както за двамата депутати, така и за депутата, дал пресконференция в изборния ден, комисията не успя да събере две трети от гласовете и така и за тримата няма да има наказания, посочи говорителят на ЦИК.   

В деня за размисъл - отново има опити за купуване на гласове. Полицията в Пловдив разследва сигнали в ромските квартали на града. До момента са разпитани четири лица, но няма задържани, предаде БНТ.

Междувременно застъпник на една от политическите партии в Лом е бил пребит жестоко. Той е настанен в болница с опасност за живота, съобщиха от Централната избирателна комисия. Кандидат-кметове от Врачанско пък се сбиха тази вечер. Инцидентът станал около 19 часа. Единият кандидат за поста в най-малката община Хайредин пътувал със съмишленици от село Рогозен, където с активисти обсъждал организацията на изборите утре. Другият смятал, че опонентът му прави агитация и го пресрещнал със своите съмишленици на километър от село Бързина, където се стигнало до сбиването, съобщи Нова телевизия.

 По-рано ЦИК обяви, че две медии са нарушили Изборния кодекс на 23 октомври, излъчвайки скрити социологически проучвания под формата "музикални класации". ЦИК е възложила да им бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение.

Днес е ден за размисъл преди балотажа. Всякакви публични форми на агитация са забранени.