Мотивите за нападението все още не са известни, но то беше извършено няколко дни след като нигерийски мигрант беше арестуван във връзка с жестокото убийство на 18-годишна италианка, чието разчленено тяло беше намерено в два куфара близо до града, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Нападателят е 28-годишен местен жител с чисто полицейско досие. Както първоначално бе съобщено, той обикалял с автомобила си по улиците на града с 42 хиляди жители и стрелял по минувачи в различни райони, включително пред железопътната гара, в продължение на два часа.

Накрая той спрял пред паметника на падналите във войните, излязъл от колата си "Алфа Ромео" и се оставил да бъде задържан от полицията без да окаже съпротива.

При арестуването му той бил с италианското знаме, увито около раменете му, и отправил фашистки поздрав. В колата му бил открит пистолет.



Кметът Романо Каранчини потвърди, че шестима чужденци - петима мъже и една жена - са ранени и че всички са чернокожи. Една от жертвите е с опасност за живота.