Това призна доц. д-р Бойко Коруков, директор на университетската болница „Царица Йоанна" (бившия ИСУЛ), в отговор на въпрос дали има оплаквания и от други хора срещу Маджунов, съобщи bTV.

Родителите смятат, че той е проявил немарливост, която е станала причина за смъртта на дъщеричката им Гергана Илиева на 24 декември. Момиченцето е оперирано от сливици на 8 декември и две седмици по-късно умира от кръвоизлив на операционната маса в болницата. Операцията на сливиците е извършена от д-р Маджунов, въпреки че детето не е било в добро здравословно състояние.

„Аз си спомням, че подавайки изследванията казах, че не би трябвало или може би няма да я оперират при тези изследвания. Но в крайна сметка преценката е тяхна, на специалистите в болницата”, каза личният лекар на семейството д-р Мария Трифонова. По думите й смъртта на малката Гергана е заради лекарска грешка или небрежност и семейството трябва да си търси правата.

„Като отидох при него (д-р Маджунов) и му казах, че изследванията не са добри и кашля, и ако може да се отложи операцията, той каза, че не може да спре да кашля, докато не й се извадят сливиците”, разказва майката на Гергана - Анна Йорданова.

Пет дни след операцията Гергана вдига 39 градуса температура и близките й я водят отново при доктора, който я е оперирал.
„Той (лекарят) каза, че не било пило достатъчно течности. На другия ден - на 15-ти вечерта, прокърви, започна да повръща кръв, приеха я вечерта в болницата”, раказа бащата Пламен Илиев.

Детето е прието от д-р Йорданов по спешност, но на другия ден Маджунов я изписва като казва, че пак няма проблем. До 23 декември, когато момиченцето отново е прокървило. Гергана е приета веднага в болницата, но повръщането не спряло.

Според бащата последният екип се е опитал да спаси детето.
Грешката е на д-р Маджунов - на 14-ти, на 15-ти, той не се опита да я ревизира. Ако е искал повече пари, да беше казал”, каза Пламен Илиев.
По думите на бащата в документацията пък било записано, че детето е прието на 7-ми декември и изписано на 9-ти, а всъщност Гергана е приета и изписана в един ден - 8 декември.

„Когато доц. Мелничаров съобщава на родителите, че детето е починало, казва, че д-р Маджунов не е трябвало да оперира детето болно и че това е причината за смъртта. Това му бяха думите”, добави дядото на Гергана - Ани Петров.

Директорът на ИСУЛ Бойко Коруков каза още: „Този случай е непростим. Имам един син, една вечер го заболя коремчето. Сигурно съм преглеждал хиляди хора за апандисит, но цяла вечер не спах. Как се чувстват тези хора, умът не ми го побира... Ние ще искаме да си дадем един отговор на въпроса - всичко по веригата ще бъде изследвано”.

До 2 седмици вътрешната проверка в болницата ще излезе със заключение за смъртта на Гергана. Част от лекарите, участвали в операцията, и ръководството на отделението са в отпуска или в болнични.

Случаят ще бъде проверен и от Комисията по професионална етика към софийската колегия на Български лекарски съюз, съобщи БНР. Лекарската комисия се излезе със становище, след като приключи вътрешната проверка.

*Последна актуализация в 16.40 ч.