"Това е стара идея на Китай - от тях през Турция и България за създаването на този скоростен влак, чрез който те да внасят повече стоки в Европа, каза той в сутрешния блок на БНТ", цитиран от БГНЕС.

По думите му, България търси сътрудничество с Китай не само по този проект, но и за обновяването на железниците като технология. Цветков обясни, че за целта е нужна промяна в инфраструктурата и състава им, "защото трябва да има по-голяма отговорност на хората, които работят там".

Той отново напомни, че страната ни няма достатъчно пари за модернизиране на железопътния транспорт. 
"Част от парите по европейските фондове на жп инфраструктурата ще отиват към реализацията на софийското метро, защото то е приоритетен проект. Необходимо е подмяна на подвижния състав, който е много остарял в железниците. Мислим и за създаване на предприятия за изграждането му България", каза още министърът.

Според него китайците са заинтересовани и от концесия на наши пристанища.
При посещението си в Китай той се е срещнал с различни фирми в строителството. Има много голям интерес за икономическо сътрудничество с България, похвали се Цветков.
Подготвя се посещение на голяма бизнес делегация от Китай до края на годината, като вероятно ще дойдат министрите на икономиката и железниците.

С пристанищата, летищата и жп инфраструктурата България може да бъде вход Китай и китайските фирми към Западна Европа, обясни премиерът Бойко Борисов след среща в Ню Йорк през септември с китайския му колега Вън Цзябао. В края на август Борисов пък обяви, че правителството ще търси китайски инвестиции за морските и речните пристанища.

Цветков днес коментира и условията в железниците и обясни, че не може да има демотивиране сред работещите там, защото има добри специалисти и редовно получават заплатите си.
"Железниците трябва да работят на друг принцип и вече работят по друг принцип от 9 месеца. Над 50-те мерките вече дават резултати в изпълнение на плановете на министерството. За първите 10 месеца от тази година с 18 млн. лева железниците са спечелили повече от миналата година", допълни Цветков.

Проверката за жп катастрофите край Драгоман и Септември са приключили, ясни са виновниците, каза още той. Те са уволнени и ще им се търси наказателна отговорност.