Новият Източен блок - Китай, Русия и Индия обединяват сили, гласи заглавието на статия в сп. "Нюзуик" за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Изданието отбелязва, че тази практически неизвестна за Запада международна организация скоро ще включва членове, представляващи половината население на света.

"Ако надеждите на водещите й поддръжници - особено Русия - бъдат, реализирани, 15-тата среща на върха на ШОС в руския град Уфа, ще ознаменува момента, в който тази слабо известна в миналото организация ще започне да изисква много по-голямо внимание от Запада", коментира "Нюзуик", цитиран от БТА.

В материала на автора Анди Дейвис се отбелязва, че ШОС възнамерява да покани за пълноправни членове Индия и Пакистан, които да заемат място редом до Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан.

Освен това държавният глава на Русия Владимир Путин съобщи, че лидерите на страните от ШОС са се споразумели да повишат статута на Беларус в ШОС до страна наблюдател.

"Азербайджан, Армения, Камбоджа и Непал се присъединяват към семейството на ШОС като партньори в диалога", отбеляза президентът, цитиран от ТАСС и БТА.
Според него "редица страни проявяват интерес за включване под една или друга форма в организацията". Ще разгледаме заявките им внимателно, съгласно изискванията, добави той.

"Това подсилва претенциите й, че е противовес на доминираните от Запада международни институции, които господстват от края на Втората световна война. Но ако предстоящото разширяване на ШОС е сигнал за сериозна стъпка към многополюсен световен ред, то това е пътуване, което обещава да бъде дълго и трудно, с достатъчно възможности някои от пътниците да тръгнат по свои различни пътища", пише в материала на "Нюзуик".

В статията се цитират и мненията на редица наблюдатели. Според един от тях, преподавателят по политология в Колумбийския университет Александър Кули, тази организация и другите като нея ще продължат да приковават вниманието на западните наблюдатели поради постоянното им подозрение, че световният ред бавно се променя.

"Усеща се както в академичните, така и във външни среди, че има любопитство - как би изглеждала могъща, незападна организация?", каза Кули.

Срещата в Уфа има широк отзвук и в руския печат

Вестник "Независимая газета", се спира на личната среща на президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин в кулоарите на форума. Двамата обсъдили проблема за евразийската икономическа интеграция и стигнали до извода,че най-удобен форум за реализацията на този проект ще стане ШОС. Наблюдателите в Пекин нарекоха това решение стратегическо, пише вестникът.

Обръщането на Изток, укрепването на партньорството с Китай може да стане доста ефикасен отговор на усилията на американците, пише авторът на "Независимая газета".

Цитира се и мнението на сътрудника на руския фонд "Карнеги" Александър Габуев, че при днешните обстоятелства в света "ШОС е ключов инструмент в ръцете на Москва за укрепване на нейните международни позиции".

Московският вестник "Ведомости" обръща повече внимание на срещата на петорката БРИКС и особено на потвърденото в Уфа тяхно решение да създадат собствени международни финансови институции.

Новата банка на БРИКС

БРИКС създава аналози на Световната банка (СБ) и на Международния валутен фонд (МВФ) - Нова банка за развитие (НБР) и Пул за условни валутни резерви (ПУВР) на БРИКС. Зад тяхното създаване стои неудовлетворението на петте страни от участието им в глобалното финансово управление, най-вече чрез Световната банка и МВФ.

Новата банка за развитие на БРИКС ще тръгне с капитал от 50 млрд. долара, който впоследствие ще бъде увеличен на 100 милиарда. Тя ще предостави първите си кредити през април 2016 година.

Главният акцент ще бъде финансирането на инфраструктурни проекти, но мандатът на банката ще бъде много широк. Така страните от БРИКС ще се обръщат за помощ един към друг, за да си отпускат кредити на по-изгодни условия, пише "Ведомости", цитирайки финансови експерти.