Коларов е бил съветник в посолството на САЩ в България, работил е в Министерството на правосъдието на САЩ, както и в централата на Световната банка като анализатор по въпросите на управлението, съобщи Бойко Борисов пред журналисти, цитиран от БТА.

Тодор Коларов е завършил Софийския университет "Св. Климент Охридски", с  магистърска степен по право, има докторска степен от ПУ „Паисий Хилендарски”. Завършил е и обучения в Джорджтаунския университет, Вашингтон, и в Кингс Колидж, Лондон. Има дългогодишен юридически стаж, преподавател е във ВСУ „Черноризец Храбър”.
Роден е на 26 май 1974 г. в Карнобат. Владее английски и ползва френски език. Семеен, с едно дете, уточниха от Министерски съвет.

Той вече е бил представен на парламентарните групи на ГЕРБ, "Атака" и ДПС, а днес се срещна с останалите.

Миналата седмица, запитан защо се бави със смяната на Стоян Кушлев, премиерът заяви: „Не ми е останало време – искам кандидатът, който ще предложим, да бъде обществено приет, защото това е много важна длъжност и да е такъв човек, който всички партии в парламента да го подкрепят. Този човек трябва да отнема имущество на престъпници”.

Днес Борисов уточни пред журнлисти, че е разгледал около 20 кандидатури, преди да се спре на Коларов, предаде „Фокус”. Премиерът заяви, че се надява той да има успех и в следващите години да бъдат отнети възможно най-много имоти, придобити от престъпна дейност.

Официалната причина за уволнението на Кушлев е, че е председател на клубния съвет на сдружението "Царски ловен клуб" и член на управителния съвет на Националната развъдна асоциация по овцевъдство, което е недопустимо за висш държавен служител, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
Преди дни пък проверка на главния инспекторат към Министерския съвет установи, че Стоян Кушлев е назначил трима души роднини на съпругата си шесто коляно.

Според наследника му Тодор Коларов комисията, има много важна функция – да установява имущество, придобито от крупната организирана престъпност, но и от корупция по високите етажи. Той каза, че акцентира на превенцията със спазване на всички норми и най-добрите практики в тази сфера.

Биографията на този млад човек е достатъчно сериозна, за да заслужи нашата подкрепа и уважение, мотивира избора на Коларов Искра Фидосова от ГЕРБ, предаде БТА.

От „Атака” очакваме Тодор Коларов да разчисти шуробаджанащината в комисията, заяви депутатът Валентин Николов, цитиран от "Фокус".
Попитан дали има нещо тревожно във факта, че той е работил към посолството на САЩ, Николов каза, че за него не е важно кой къде и какво е работил, а че е млад, енергичен и юрист с опит.

От левицата заявиха, че не им е познато името на Коларов. По начина, по който вървят взаимоотношенията между мнозинството и американския посланик, в това назначение няма нищо изненадващо, коментира обаче Ангел Найденов. Той посочи, че тепърва ще бъде разгледано колко е обосновано назначението на Коларов.

"Това поне ни гарантира, че Коларов няма нищо общо с ДС, иначе щях да кажа, че трябва да му направим и такава проверка", коментира пък съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров по повод връзките на новия председател със САЩ. По думите на Димитров няма как това да му е навредило и той останал с добри впечатления от него.

73-годишният Стоян Кушлев оглави комисията по времето на управлението на НДСВ и бе начело на нея при следващите две правителства - на тройната коалиция и на ГЕРБ досега.

Последна актуализация в 13,50 ч.