В междуведомственото заседание са участвали организациите, които обединяват усилията си в планирането на модел за хранително подпомагане и намаляването на загубите на годна за консумация храна.

Хранителната банка е механизъм за набиране, складиране и раздаване на храна за социални нужди, поясняват от министерството.
Целта е системно да се осигурява храна за нуждаещите се.

Инициативата за нейното създаване е на Фондацията за общностно развитие с подкрепата на Глобалната мрежа за хранителни банки, фондацията "Каргил", "Крафт Фуудс" и в сътрудничество с Европейската федерация на хранителните банки.

Идеята за хранителни банки* бе споменаат през април от земеделския министър Мирослав Найденов. Според него те са хубава традиция в Европа и Америка, за да може на празници повече продукти да достигат до социално слабите.

*Хранителната банка заличава пропастта между произведените храни, които се изхвърлят от супермаркети и заведения за хранене, и хората, които реално се нуждаят от тях. В страните с традиции дарената храна се съхранява в складови помещения, предоставени от бизнеса.
Според изследване на Глобалната мрежа на хранителните банки (GFN) около 40% от пакетираните и готови храни в САЩ се изхвърлят. Големите компании, производители на храни, унищожават продуктите, дори когато се налага да сменят опаковката им.

Едновременно с това една четвърт от хората страдат от недохранване.