Според обявения график на поканите за разговори с ГЕРБ-СДС, днес преговорният екип на Бойко Борисов очаква БСП, "Има такъв народ" и "Величие", съответно в 11:00, 13:00 и 15:00 часа.

Тази сутрин БСП ще реши дали да отиде на срещата, инициирана от ГЕРБ в търсене на подкрепа за нов кабинет, заяви пред БНТ Борислав Гуцанов, който ще е председател на парламентарната група на коалиция "БСП за България" в 50-ото НС. Това звучи като смекчаване на позицията, след като вчера от партията бяха категорични, че решението е взето още в събота и не подлежи на преразглеждане. Гуцанов припомни: 

"Имаме решение на Конгреса да не подкрепяме мандат на ГЕРБ и на ДПС. Ние не можем да подкрепим ГЕРБ. В момента се предлага обсъждане за конкретен кабинет, на който ние не можем да отидем. Но когато говорим за разговори за управлението на НС, това са две съвсем различни неща. След като си вече в НС, нормално е да се търсят разговори как да функционира парламента. В 9.00 ч. ще имаме събиране, за да обсъдим дали да отидем, но в писмото конкретно се говори за кабинет, свързан с ПП ГЕРБ".

Вчера на разговори бяха поканени ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане", на които се отзоваха само от Движението за права и свободи. Затова пък двете партии намериха сходства по приоритетите, важни според тях за страната. Повече за преговорите от вчера вижте тук.

Снимка: БТА