"Положението сега вреди на дипломацията и на демокрацията", каза Ягланд. "Не можем да позволим ситуацията да се изостря още повече", заяви той, цитиран от ДПА и БТА.

По думите му всички турски граждани у дома и в чужбина трябва да имат възможности за участие в "отворени, честни и включващи всички обсъждания" за предстоящия референдум за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Според него обаче организирането на кампанийни прояви в чужбина изисква тясно сътрудничество между турските власти и техните чуждестранни колеги и тези събития трябва да протичат в съответствие с националното законодателство.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова международните организации "да надигнат глас" срещу Холандия, след като холандската полиция ескортира турски министър до границата и попречи на друг да кацне в страната, предаде Асошиейтед прес.

На митинг от кампанията за референдума в Турция за разширяване на неговите президентски правомощия, Ердоган призова международните организации да наложат санкции на Холандия.

Ердоган повтори, че Холандия ще бъде накарана "да плати" за своето отношение към турските министри, като допълни, че преди това няма да има помирение със съюзника в НАТО.

На митинга в Коджаели, близо до Истанбул, Ердоган заяви, че Холандия се държи като "бананова република" и критикува европейските страни, че не са осъдили отношението на Амстердам към турските министри, допълва Ройтерс.