Прагматични решения, мобилизиране на финансови ресурси, защита на инвеститорите и спешна помощ за украинците преди зимата - това бяха част от тезите на панелистите в дискусията "План за сигурност на ЕС: Приоритизиране на развитието и устойчивостта на Украйна", част от най-успешния форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)"

Снимки от панела "Приоритизиране на развитието и устойчивостта на Украйна" ВИЖТЕ ТУК >>

За четвърта поредна година той се организира от Dir.bg и 3Е News. Тридневното събитие започна днес в столичния Sofia Event Center и ще продължи до петък, 28 юни. В дискусиите участват над 165 лектори от 19 страни.

В дискусията се включиха Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.), Виктор Понта - министър-председател на Румъния (2012-2015 г.), Дирк Бушле - заместник-директор на Секретариата на Енергийната общност, отговарящ за Фонда за енергийна подкрепа на Украйна, Джо Филипс - старши експерт "Инвестиции и инфраструктура в ЦИЕ", председател на SFT, Максим Бондаренко - главен изпълнителен директор, UkrainInvest, Христо Панчев от "Грийнпийс" - Централна и Източна Европа и координатор в инициативата за Зелено Възстановяване на Украйна, Матю Брайза - бивш служител на Белия дом и Държавния департамент, САЩ. 

Първи думата имаше Росен Плевнелиев, който посочи, че "ние сме с украинците" в тези трудни за тях времена и независимо дали Доналд Тръмп ще е отново президент на САЩ, Европа ще продължи да подкрепя Украйна толкова време, колкото е нужно. От енергийна гледна точка виждате разрушения и бомбардировки навсякъде по тяхната система, но "Украйна се държи по един невероятен начин", отбеляза той. 

Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.)

Снимка: Булфото

Свидетели сме на безобразно, жестоко престъпление срещу човечеството, върховенството на закона, срещу всичко, което вярваме, коментира президентът Плевнелиев случващото се в Украйна. Той добави, че там се води войната на бъдещето и посочи, че през тази година украинците ще произведат 1 млн. дрона.

По думите му Украйна има "най-зеленото" бъдеще, от енергийна гледна точка. "Реконструкцията на украинската икономика задължително ще се случи и там ще се тестват индустриите на бъдещето включително и най-зелените от тях", каза Росен Плевнелиев. Той беше категоричен, че европейците ще бъдат до Украйна, колкото и докогато трябва, дотогава, докато Украйна не само възстанови своя суверенитет, но и своята икономика.

Плевнелиев отбеляза нуждата новата Европейска комисия да работи по различен начин и отчете нуждата от нова визия за Европа. Също така посочи, че Украйна трябва да направи справедливи и тежки реформи. Той добави, че всичко, което ще се прави в Украйна за възстановяването й, има смисъл единствено и само ако е на възможно най-високото технологично ниво.

Проблемът с Украйна е въпрос за мира. Мирът е важен, трябва ни обаче мир не статичен или в замръзнало състояние, във вакуум, а такъв, който да е устойчив в дългосрочен план. Мирът може да е устойчив, единствено когато подведем под отговорност онези, които са го нарушили, посочи Росен Плевнелиев.

Виктор Понта, министър-председател на Румъния (2012-2015)

Снимка: Булфото

Според Виктор Понта, министър-председател на Румъния (2012-2015), възстановяването на енергийния сектор на Украйна ще бъде огромно предизвикателство, невиждано до днес. Той отбеляза целта Украйна да се включи в европейската енергийна система и да има свързаност с близките държави. Според него ще има пари за възстановяването на държавата.

По възможност нека да внесем в Украйна само хубавото, а лошото да го оставим, като корупцията и борбата с нея, коментира още Понта. По думите му трябва да се търси баланс при възстановяването на Украйна и това, което ще трябва да плащат гражданите ѝ.

Преходът, относно Украйна, трябва да е от велики идеи към прагматични проекти, те имат нужда от прагматична помощ, коментира Понта.

Заместник-директорът на Секретариата на енергийната общност Дирк Бушле

Снимка: Булфото

Заместник-директорът на Секретариата на енергийната общност Дирк Бушле заяви, че решенията за възстановяването на Украйна трябва да се вземат отрано и то преди да дойде зимата, защото тогава предизвикателствата по отношение на енергийната инфраструктура ще се превърнат в нещастие за икономиката и хората. Той заяви, че са нужни дългосрочни решения за енергийната система, както и други мерки, като тази да се инсталират соларни панели при възстановяване на разрушените сгради.

Търсим начини да се намерят добри проекти, да се намери кой да ги финансира и реализира, трудно се прави това по време на война, трябва пазар и структури, които да помогнат на Украйна отсега, за да може по-лесно да се интегрира в Европа, добави Бушле. Като посочи, че са нужни инвестиции за интегриране на Украйна с енергийните пазари на други държави.

Старши експертът "Инвестиции и инфраструктура в ЦИЕ" Джо Филипс

Снимка: Булфото

Старши експертът "Инвестиции и инфраструктура в ЦИЕ" Джо Филипс посочи, че трябва да има ясна визия за това какво се цели да се постигне в Украйна, както и визия за след 5-10 години. "Ние твърдо вярваме, че Украйна трябва да се възстанови на 100% и да стане пълноправен партньор и ако не търсим това като цел, строейки нова инфраструктура, няма как да стане", добави той.

По думите му трябва да се види и какво прави Украйна със собствени усилия, за да се приближи към партньорските държави.

Христо Панчев, координатор в инициативата "Зелено възстановяване на Украйна" на "Грийнпийс"

Снимка: Булфото

В Украйна се води битка на системи, включително от гледна точка на енергетиката - миналото срещу бъдещето, каза Христо Панчев, координатор в инициативата "Зелено възстановяване на Украйна" на "Грийнпийс". Според него всичко в Украйна показва, че ключовата дума е "децентрализация", а победата не може да бъде друга освен "зелена".

Той отбеляза един от последните проблеми, които среща в Украйна, това е липсата на хора, които да инсталират соларни панели, защото мъжете са на война или им е трудно да пътуват. Поради тази причина се мисли за курс за жени, които да инсталират панелите, също и за втора употреба качествени соларни панели, които да бъдат доставени от Западна Европа.

Матю Брайза - бивш служител на Белия дом и Държавния департамент, САЩ

Снимка: Булфото

Ролята на частния сектор във възстановяването е огромна, коментира Матю Брайза. Според него може да се постигне енергийна ефективност в Украйна, като се инвестира във възобновяеми енергийни източници. Той открои важността на децентрализацията и намаляване ролята на държавата, но отчете нуждата от много крупни частни инвестиции в продължителен период от време.

По думите му глобалната общност от приятели на Украйна трябва да мобилизира финансови ресурси, които са необходими, за да се привлече частният капитал. 

Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят. 

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.