Комисията за противодействие на корупцията (КПК) обяви каква е несъвместимостта със заеманата длъжност при подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров. От решението на КПК става ясно, че Гюров е имал участие в дружество с ограничена отговорност (ООД), както и е бил член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел. От позицията става ясно, че подуправителят е бил в ръководството на "Продължаваме промяната няколко месеца след като вече е бил в управата на Българската народна банка.

В сигнала срещу Гюров са изложени твърдения, че като подуправител на БНБ на 19 юли 2023 г. е подписал декларация за липса на несъвместимост. Към момента на подаване на декларацията, към момента на встъпване в длъжност, както и след това - поне до 6 октомври Гюров е вписан като член на Изпълнителния съвет на политическа партия, както и е член на Управителния съвет на сдружение, става ясно от решението на КПК.

Четири месеца след встъпването му в длъжност и предвид извършвана в БНБ вътрешна проверка, Гюров е уведомил с докладна записка от 21 ноември 2023 г. членовете на УС относно участието си в управителен съвет на юридически лица с нестопанска цел. Той е посочил и че след датата на избора му за подуправител не е осъществявал дейност в юридическите лица с нестопанска цел, в които е бил вписан като член на ръководен орган. Това, че не е имал намерение да осъществява такава дейност, не променя обстоятелството, че Управителният съвет не е уведомен своевременно - при встъпването в длъжност от Гюров, съответно не е взел решение относно извършваната от него дейност като член на орган на управление на две юридически лица с нестопанска цел, което води и до несъвместимост, пише в решението на КПК, предава БТА.

Според написаното в него Гюров не е декларирал участието си в органи на управление или контрол на юридически лица с нестопанска цел, както към датата на встъпването му в длъжност.

Гюров беше избран от 49-ото НС с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в края на юли 2023 г. за подуправител на БНБ заедно с депутата от ДПС Петър Чобанов.

По-рано от БНБ съобщиха за акта на КПК, както и че Гюров е излязъл в неплатен отпуск. От националния трезор обаче не обявиха в какво се състои установената от КПК несъвместимост. Самият той обяви, че решението на КПК е незаконосъобразно и ще предприеме защитата си по законов ред. Позицията му беше разпространена от партийния профил на ПП във Фейсбук.

"Категорично заявявам, че решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая. Убеден съм, че решението на КПК е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти", заяви Гюров.

 

И той, и лидерът на ПП Кирил Петков видяха политически мотив в действието на антикорупционната комисия. 

"Пеевски започна "отстрел" на потенциални служебни премиери, които са извън негов контрол. След 6 неуспешни мандата, ГЕРБ и ДПС излъчват слабост с тези отчаяни ходове. Най-големият им проблем е, че винаги преиграват", реагира в профила си във Фейсбук Кирил Петков. Гюров, по силата на конституционните промени, е в кръга на лицата, сред които президентът може да назначи служебен министър-председател. 

Според Петков трябва спешно да бъде избран нов състав на антикорупционния орган.

"Още утре вкарваме правилата за избор на нови членове на антикорупционната комисия. Тъкмо ще разберем кое им е по-важно: парите по ПВУ за българските бизнеси и граждани или да запазят контрола над тези бухалки.