На брифинг с външния министър Николай Младенов, Кнапен разказа за добрите си впечатления от ГКПП "Капитан Андреево", където бе на посещение, предаде БТА.

"Има силна ангажираност към постигане на стандартите, за усъвършенстване на цялата сфера, свързана с върховенството на закона. Очевидно отварянето и охраната на границите не е свързано само с технически стандарти, но също така с върховенството на закона, с функционирането и капацитета на съдебната система", каза холандският министър.
Това не може да се направи за "една нощ", но работите сериозно, похвали той кабинетът.

България трябва да направи повече от простото изпълнение на техническите критерии, ако иска да се присъедини към лишената от граничен контрол Шенгенска зона. Така АФП тълкува казаното от холандския министър.

По-рано днес Бен Кнапен посети ГКПП  "Капитан Андреево" и заяви че е впечатлен от постигнатото там. По оценката му на граничния пункт има "всякакво техническо оборудване, отлично сътрудничество във всички форми с Фронтекс и това е постигнато много бързо".

В отговор на въпрос министърът коментира отново, че се очаква нов доклад от ЕК, а за Холандия основният въпрос е да бъде сигурна, че напредъкът в България е траен, устойчив и необратим.
Няма съмнение за политическата воля и мотивацията на работещите по този въпрос в страната, не спести похвали Кнапен.

Николай Младенов пък го увери, че усилията на България да изпълни критериите за Шенген, няма да спрат с присъединяването й, а ще продължат "с пълна сила и скорост".

Министрите са говорили и за предстоящите тази година реформи, за постигнатото в съдебната система, борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
Те са обсъдили внасянето в парламента на законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество.

Кнапен обясни на журналистите, че при престоя си в България (той е тук от вчера - б.р.) е впечатлен от огромните постижения на правителството и народа в социално-икономическата и във финансовата сфера.
Посещението му е по покана на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е в Брюксел на извънредна среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС по въпросите за граничния контрол.
От белгийската столица Цветанов заяви, че "има нагласа да се изчакат резултатите от юлския доклад по мониторинговия механизъм, преди да се вземе политическо решение за влизане на България и Румъния в Шенгенската зона".

На Румъния, която посети преди България, Кнапен заяви, че Холандия няма да даде зелена светлина за присъединяването й в Шенген, докато не бъде убедена в необратимия напредък на страната в областта на правосъдието.

Последна актуалкизация в 18,30 ч.