Проектите са на обща стойност 160 милиона евро. Парите бяха поискани "незабавно" от премиера Бойко Борисов. Искането ще бъде обсъдено на неформалната среща на върха на ЕС, която се провежда в Братислава, съобщи БНР.

България ще получи голяма подкрепа за охрана на границите, редица държави вече поеха конкретни ангажименти, заяви Пребен Ааман, говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.
Ще бъде предложена материална помощ и от отделни правителства, подробности ще бъдат дадени по-късно.

Борисов е разговарял с канцлера на Германия Ангела Меркел и министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел.

Вижте снимки >>

Представих пред тях предизвикателствата, които стоят пред България, свързани с миграцията и охраната на външните граници на ЕС, написа премиерът във Фейсбук. Обясних им какви усилия полага страната ни и колко километра морска и сухопътна граница охраняваме. Като външна граница на Европейския съюз България се нуждае от конкретна подкрепа и солидарност незабавно.

БНР отбеляза, че Борисов е демонстрирал пред Меркел проблемите с миграционния натиск нагледно - с карта.

България иска финансиране за:

1. обновяване на техническото оборудване, използвано за осъществяване на граничен контрол на българските външни граници;
2. разширяване на възможностите за интегрирано наблюдение и модернизиране на комуникационните и информационни системи по външните граници;
3. укрепване на националния капацитет на България в областта на убежището и миграцията.

Исканото финансиране по фонд „Вътрешна сигурност“ е за предоставяне на специализирано оборудване и превозни средства за засилване на капацитета за наблюдение и проверки на външните граници, както и за модернизиране на  комуникационните и информационни системи.

Мерките, предвидени за финансиране по фонд „Убежище, миграция и интеграция“, са свързани с капацитета на центровете за временно настаняване и предоставяне на услуги; с осигуряване на основните нужди на лица, търсещи международна закрила, както и подпомагане на доброволното връщане, се казва в съобщение на МВР.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви днес, че проектите са много добра възможност да се направят ключови инвестиции за посрещане на "евентуална първа вълна".

Лидери на разходка по Дунав

Европейските лидери, събрали се днес в словашката столица Братислава, си подариха кратка разходка с кораб по река Дунав, за да се вдъхновят за дебатите. По обяд държавните и правителствени ръководители напуснаха внушителната сграда на Братиславската крепост за двучасово плаване по реката с наетия за случая луксозен круизен кораб "Регина Данубия" ("Кралицата на Дунав"), дълъг 70 и широк 11 метра, и с капацитет 400 пътници.

"Дунав на практика свързва цяла Европа", изтъкна домакинът на неофициалната среща на върха - словашкият премиер Роберт Фицо.

"Досега срещата в Братислава е откровен разговор за възможностите за напредък на ЕС. Ние се намираме в една лодка - буквално", написа в следобедните часове в Туитър малтийският премиер Джоузеф Мускат.