Форумът протича без британския премиер Тереза Мей. Срещата ще продължи един ден.

Председателят на ЕС Доналд Туск призова лидерите да подходят честно пред проблемите на общността.

Вижте снимки от срещата в Братислава >>


Преди началото й словашкият премиер Робърт Фицо, чиято страна е ротационен председател на ЕС и който е домакин на срещата, каза, че европейските лидери ще трябва да имат честни и откровени разговори за своята визия за Европа след Брекзит, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В края на деня се надявам, че ще имаме пътна карта по най-важните теми, които искаме да разглеждаме в идните шест месеца, каза Фицо.

При пристигането си в словашката столица германският канцлер Ангела Меркел припомни, че ЕС е в критична ситуация и е нужно чрез действия да се покаже, че европейските лидери могат да подобрят усилията в областта на сигурността, борбата с тероризма, сътрудничеството в сферата на отбраната, икономическия растеж и пазара на труда.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че страната му полага най-големи усилия в областта на европейската отбрана, но добави, че тя не може да бъде сама в този процес.

Президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че ЕС не може да създаде армия и да дублира функциите на НАТО.
"Това е някакво недоразбиране. Ние говорим за по-добро сътрудничество в отбраната, а не за армия. Ние не можем да дублираме или да заменим НАТО", каза тя пред журналисти, цитирана от ТАСС.
"Нашите приоритети се решават от живота - сигурност, миграционна криза, икономически предизвикателства", допълни тя, цитирана от Ройтерс.

Премиерът Бойко Борисов предпочете да не прави изявления преди европейските лидери да вземат решение по искането ЕС да предостави на България 160 млн. евро за охрана на границата, съобщи БНР.

Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка каза, че европейските лидери трябва да говорят по въпросите, които ги обединяват, и да не драматизират спорните, предаде ТАСС.

Канцлерът на Австрия Кристиан Керн предупреди, че от днешната среща не трябва да се очакват революционни решения.

Жан-Клод Юнкер очаква, че на днешната среща ще се смекчат различията, защото Европа се нуждае от единство.

ЕС организира неформална среща, за да се опита да спаси Европа, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА. Срещата е в средновековна крепост, възвисяваща се над една река, която дълго време е разделяла континента. Не можеше да има по-добра алегория за разклатения ЕС от този избор на място - Братиславският замък и река Дунав, отбелязва френският вестник.

Дали срещата на върха ще предотврати по-нататъшни разделения? Отсъствието на британския премиер Тереза Мей от форума, конкретизира първото разделение в ЕС. След разширяване на всяка цена, ЕС вече не е застрахован от стесняване, дори от дезинтеграция.

Заразата след британския референдум за Брекзит, от която ЕС се страхуваше толкова много, засега не е избухнала, но слабите брънки са известни:
  • Източна Европа и нейният открит гняв срещу диктата на Брюксел,
  • Южна Европа, която трудно изплува сред години на строги икономии,
  • Северна Европа, страдаща от липса на ентусиазъм от един проект - този за ЕС - смятан за прекалено технократски и фокусиран върху себе си.
Истински отговори на проблемите едва ли ще се чуят тази вечер, но поради липса на напредък на другите фронтове, Берлин и Париж се опитват да прокарат проекта за европейска отбрана с негласната подкрепа на всички други членки, в това число и Източна Европа.

Братислава би трябвало да доведе и до напредък в три други области - увеличаване на инвестиционния фонд "Юнкер", който за шест години трябва да се увеличи на 630 милиарда евро в подкрепа на растежа и на заетостта, реформа на Шенген и установяването на вече обещаните системни полицейски проверки на входа и на изхода на ЕС, и накрая първо разполагане още от октомври на европейския граничен корпус в България, която е съседна на Турция.

Що се отнася до изключването на Лондон от тази неформална среща, това е прецедент. Великобритания е все още страна членка и ЕС не трябва да забравя нейния принос за това, че европейците да живеят днес в демокрация, отървали се от нацисткото и фашисткото варварство на Втората световна война, пише "Фигаро".