У нас за последните 11-14 дни цената скочи от 2,50 до 2.73 лв, което сините  определиха като "безумно и нагло отношение на фирмите, които продават горивата на българския пазар".

Според Синята коалиция кабинетът "Борисов" умишлено не транспонира в България директива на ЕС от 2008 г. за течните горива.Това се прави, за да не се даде възможност за конкуренция на пазара на горива, коментира пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на Синята коалиция Иван Иванов, цитиран от БТА.
Той и колегата му Михаил Михайлов представиха позицията на десните за скъпото гориво и подкрепиха тезата си за картел между някои големи компании с конкретни цифри.

Тези необосновано високи цени са терор за българските граждани и бизнеса, категорични са от Синята коалиция. От началото на февруари до момента, посочи Михайлов, петролът сорт Брент на международните пазари варираше от 124 долара за барел до 103.2 долара - днес, а цената на горивата у нас - 2,67 лв. В момента при по-ниски стойности на международните пазари, в България е 2,73 лв., подчерта Михайлов.

В същото време, отбеляза той, доларът оттогава досега спрямо лева е поскъпнал само 0,3 на сто. Следователно, според сините, няма обяснение за тази висока цена в момента в България, още повече, че международната цена на петрола е с 20 долара надолу.

Иванов и Михайлов припомниха, че още през февруари миналата година са сезирали Комисията за защита на конкуренцията и са поискали да провери има ли картелно споразумение между някои големи компании на нашия пазар.

Цените на бензина и дизела на бензиностанциите намаляват. Това увери обаче министърът на икономиката Делян Добрев по Нова телевизия. Той е провел разговор с изпълнителния директор на „Лукойл България" Валентин Златев, който го е уверил, че още от днес и утре някои от горивата ще поевтинеят.

Спадът сега нямало да е равносилен на увеличението от последните седмици. В полунощ от „Лукойл” са свалили цената на дизела с 4 стотинки, а от утре промяната щяла да е по-чувствителна.

Обикновено България е на първо или второ място като най-ниски цени на горивата по бензиностанциите в Европейския съюз, подчерта Добрев. В последните дни справката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма показала, че сме достигнали необосновано до 5-та позиция. Това довело и до разговора на министъра с Валентин Златев.

По отношение на горивата, Добрев призова за по-различна политика в Европейския съюз, защото скокът на цените им забавя потреблението и намалява ръста в икономиката на страни като България.

Преди 4 месеца КЗК постави условие на компаниите, за които има подозрение в нелоялни договорки, да дадат своите аргументи против подобно определение. Към днешна дата все още няма решение дали съществува наистина картелно споразумение.