В остър сблъсък премина срещата на бизнесмените от КРИБ с лидерите на дясната опозиция в лицето на ДСБ в парламента. Валентин Златев влезе в спор за високите цени на горивата с Иван Костов.
"Без бизнеса няма как да излезем от тази икономическа криза - едно е политическият популизъм, друго е реалната политическа ситуация", заяви Златев, който заедно с шефа на "Софарма" Огнян Донев и други представители на УС на КРИБ поискаха разговор с ръководството на ДСБ. Двамата обаче упорито отказваха пред медиите да назоват конкретния повод, предаде БГНЕС.

Бизнесмени бяха остро критикувани през последните седмици за високите цени на горивата и лекарствата. Заради цените на лекарствата оставка подаде здравният министър Стефан Константинов, а цените на горивата се разследват от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

"Нашето разбиране, четейки платформата и слушайки програмата на ДСБ, е, че това е дясна партия, която би трябвало да има много добра релация с българския бизнес. За нас бяха непонятни някои твърдения, не само свързани с горивата, които очевидно са неверни, популистични и целят да яхнат една вълна на народно недоволство, но не решават по същество нито един въпрос", заяви Златев. По думите му това води до нихилизъм към българския бизнес, а в крайна сметка той е този, който създава работни места и плаща данъците. 

"Не приемаме обвинения в популизъм. Срещата ни мина тежко, напрегнато, но конкретно, делово, с детайли", отговори Костов. "Накрая се разбрахме за следното: ние ще им изпратим нашия законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, в който ясно и чисто дефинираме тезите си. Даваме определение какво е господстващо положение на пазара, как трябва да се противодейства и прочие. Те проявиха интерес, ще дадат становище", добави той.

Шефът на "Лукойл" обаче продължи:латили сме 23 млрд. лева косвени данъци и 139 млн. лева – преки и в същото време се казва, че българският бизнес е виновен за всичко. И какво излиза - дайте да посочим бизнесмените, те са престъпници, те са богати, те са изедници и какво да стане. Ще затворим всичко и ще внасяме горива от чужбина – ами, този милиард акцизи, който плащаме при вноса на нефт къде ще отиде - в Гърция и Румъния".

Златев призна, че когато се говори за цените на горивата "истината е, че те са непосилно високи". "Но има неща, които могат да се направят, и други, които са чист популизъм. В тази връзка сме поискали среща с правителството", добави той и уточни, че утре ще се срещне с министъра на икономиката Делян Добрев и ще търси варианти какво съвместно може да бъде направено, за да се облекчи ударът върху потребителя.

"Логиката е много проста: ако утре цената тръгне от 125 долара за барел надолу, тогава няма за какво да обсъждаме - тя ще става по-евтина и всички ще са доволни. Това, което искам да обсъждаме утре с министъра, е какво ще стане, ако тя тръгне да расте нагоре - къде са границите, в които ние можем да понесем намаляването", заяви бизнесменът и уточни, че има поредица от предложения, казаЗратев и обеща утре да съобщи.

"Защо аз трябва да коментирам АЕЦ "Белене" - правителството е взело решение – знаете като вземе решение човек, му олеква на душата и ... готово", така отговори с усмивка Валентин Златев на въпрос каква е оценката му за случилото се около съдбата на централата.

"Нашето желание да направим тази среща беше, веднъж, че ДСБ са дясна партия и би трябвало да защитават интересите на българския бизнес, от друга страна ни смущаваха някои твърдения, изказани от тази партия", заяви на свой ред Огнян Донев. "Бяха засегнати сектори, които в момента са обект на много публикации в пресата. Предполагаме, че има твърдения, които имат своите основания и други, които са неточни", добави фармацевтичният бос.

"Нашите теми са цените, задушаването на конкуренцията, възможностите да се отворят работни места", отвърна Костов. Той уточни, че ще дадат своето становище за изменение в Закона за лекарствата на заинтересованите организации, включително на КРИБ, и те ще върнат своето становище.
"Последната полза, която извлякохме - получихме вдъхновение за три въпроса за парламентарен контрол. Като два от тях ще бъдат публични, а един - писмен. Например, ще питаме какъв е ефектът за бюджета от въвеждането на свързаните с НАП каси на бензиностанциите", каза още съпредседателят на Синята коалиция.