"Защото при цена около 6 милиарда евро с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева. Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари – няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България”, аргументира решението премиерът, цитиран от "Фокус".

Борисов бе изслушан от парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм на закрито заседание, след което даде изявление пред журналисти.

"В момента имаме две дела и това са огромни разходи, които продължаваме да правим. Към момента са похарчени за този проект към 1 милиард и 400 милиона и за наше най-голямо съжаление, имаме да даваме още 500 милиона взет кредит към една френска банка (БНП "Париба"). Лихвите по този кредит за 4 години наше управление, наследени – до момента сме изплатили 102 милиона лева само лихви", обясни Борисов.

Даден е мандат на министър Делян Добрев да започнат процедура за монтирането на реактора за "Белене" като седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, заяви премиерът.
На мястото на площадката на АЕЦ "Белене" ще се появи газова централа, като балансираща мощност за съществуващите в Североизточна България соларни и вятърни паркове, добави той.

Премиерът обясни защо ще се строи 7-ми реактор: "Защото 5-ти и 6-ти реактор са руски от поколение две, тази е две плюс, а и нашата стратегическа цел е 5-ти и 6-ти реактор да работят за следващите 20 години", заяви премиерът и добави, че по този начин централата ще си е изцяло руска.

Борисов добави още, че "в Козлодуй вече има изградена електропреносна система, а тази за "Белене" би струвала поне 1 млрд. "Паралелно с това 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти реактор ги извеждаме от експлоатация, обособява се площадка и след време имаме възможност да въведем 8-ми реактор в Козлодуй", цитира го БГНЕС.

Монтирането на седми реактор ще отнеме 6-7 години, според премиера. „Понеже от 33 години „Белене” не е построена, мисля, че 6-7 години не са фатални”, каза Борисов.

В отговор на въпрос дали след този период реакторът няма вече да е морално остарял, Борисов каза, че той и сега е такъв. "Защо са взели стар", каза Борисов, визирайки предишното правителство.
Така или иначе ние сме платили реактора, по-добре да го вземем и специалистите да търсят варианти - ако има някой желаещ да го купи - можем да го продадем, ако не - така и така сме дали толкова пари - ще го монтираме, каза Борисов.

Проектът "Белене" бил компрометиран

Защо "Белене" не намери европейски или големи стратегически инвеститори, защото той е компрометиран още от самото си започване, по думите на премиера.
"През 1991 г. проектът е бил почти готов - "до покрив" - и се взима решение да се спре; започва връщане на оборудване, за което не се знае какви са загубите; след това се взима решение да се дострои АЕЦ "Белене" и се провежда конкурс, на който може да се яви само този, който е започнал да строи проекта; впоследствие решават, че ще го съборят и ще строят нещо ново, но не привличат нови технологии, липсва конкурсното начало", заяви Борисов, цитиран от БТА.

В разговора с президента Путин му казах, че не ни отива да шикалкавим години наред и двете страни и да разваляме нашите отношения с един проект, по който и двете страни нямат яснота. В петък министър Делян Добрев ще разговаря със своите колеги в Москва, за да намерим дружески начин да излезем от проекта, да не се съдим, каза Борисов.
Според него правителството на тройната коалиция умишлено е забавило проекта АЕЦ "Белене" и не го е осъществило. Извършените досега плащания по проекта са по възможно най-високата инфлационна ескалация, добави Борисов.
Плащани са и дългосрочни поръчки, за които сега ще разчитаме на мисията на министър Добрев в Москва да успее да ги анулира и предоговори, каза Бойко Борисов.

До края на март, трябваше да кажем дали удължаваме още с три месеца, за пети или шести път, срока на АЕЦ „Белене”. В един момент вече, в България започва да се говори „за” и „против” Русия, „за” и „против” българо-руска централа. Нещо, което в исторически план, за нашите много добри отношения... Винаги сме били благодарни като държава за това, че са ни освободили от турско робство. Не ни отива на двете държави – един проект да ни създава такъв проблем", коментира премиерът.

Решението за отказа на България от проекта АЕЦ "Белене" обяви след края на днешното правителствено заседание заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.