Досега санкции можеха да налагат само служителите на МВР.

Новите възможности за санкциониране са съгласно Закона за движение по пътищата, съобщи пред журналисти Зафир Зарков от транспортната комисия към Столичния общински съвет, цитиран от БТА.

Промените ще станат факт, ако СОС приеме новата наредба за организация на движението в столицата, която ще бъде разгледана на предстоящата сесия на 23 октомври.

"Изработването на нова наредба се налага, защото настоящата е променяна многокрактно през годините, нестабилна е в съдебно отношение и често е предмет на жалби от страна на граждани", посочи Зарков.

По-рано пред в. "Преса" той обясни, че глобите ще помогнат да се засили контролът върху шофьорите в София, тъй като всеки ден се извършват стотици нарушения, а колите за репатриране са само 10. Затова и с приемането на наредбата, паркираните в нарушение коли, които обаче не пречат на движението, няма да бъдат вдигани от паяк, а ще бъдат налагани глоби на водачите на място.

Наредбата предвижда още стикер за локално платено паркиране на стойност 150 или 100 лв. в зависимост от зоната да могат да закупят и живеещите по настоящ адрес.

"Цената остава същата за притежателите на допълнителен автомобил. Сега стикер за втора кола е на тройна цена", отбеляза Зафир Зарков.

Друга новост по думите му е възможността за безплатно паркиране до 10 минути в синя и зелена зона с талон, който ще бъде предоставян от служителите на Центъра за градска мобилност.

Гражданите ще въвеждат часа на паркиране на талона и ще го поставят на предното стъкло на автомобила. Талонът ще е за многократна употреба, на него няма да е обозначена дата, но той няма да може да се използва за няколко последователни паркирания.

Столичният общински съвет ще трябва да реши и дали паркингът около стадион "Васил Левски" в Борисовата градина да стане зелена зона. В момента паркирането там е безплатно.
Зафир Зарков мотивира предложението с получени множество сигнали от граждани за безразборно паркиране и спиране дори по алеите на парка.