Това съобщи пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, предаде БТА.

Той уточни, че депутатите на ГЕРБ ще гласуват по съвест за кандидатите, като предстои да изслушат и настоящия омбудсман Константин Пенчев, който беше издигнат от Реформаторския блок за втори мандат.

"Няма да има формиране на политическо решение от страна на ПГ за номинациите", допълни Цветанов.

Той обясни, че на срещата колегите му са поставили въпроса за аферата с бюлетините в Костинброд, за която сигнал подаде именно Манолова. Бившият вътрешен министър добави, че от ГЕРБ са пожелали близо две години след това да видят дали Манолова е в състояние, заставайки пред тях, да се извини за случилото се. По думите му то е създало една нестабилност и неустойчивост в парламента и държавата като цяло.

"Не чухме извинение, като тя изрази съжаление, че по този начин този сигнал е бил задействан в деня за размисъл", обясни Цветанов.

В крайна сметка единственият обвиняем по делото "Костинброд" - бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков, не само че беше оправдан, а самата прокуратура отказа да протестира присъдата.

По-рано социалистката коментира пред Нова телевизия, че ГЕРБ първи са пожелали среща с нея, като по думите й целта на разговора е ясна - "в един нормален разговор да обясня защо приех номинацията".

Тя подчерта, че е щастлива от факта, че голяма част от РБ, както и знакови лица от ГЕРБ, имали положително отношение към кандидатурата й.

"Не съм убедена, че мнението на групата на ГЕРБ по моята кандидатура е еднозначно, еднородно", допълни Манолова.

Депутатката изтъкна, че за да бъде избран омбудсман са необходими гласовете на повече от половината народни представители. Ясно е, че нито една парлементарна група не може да избере сама омбудсман, коментира тя в отговор на въпрос дали като един от най-големите критици на ГЕРБ, сега разчита на тяхната подкрепа.

Днес Мая Манолова е разговаряла и с ПГ на АБВ.