Вчера и самият лидер на БСП категорично отрече обвиненията на управляващите, че брат му е замесен в заменка на земя в местността Карадере, която е купена едва за 7 лева на квадратен метър.

Арх. Станишев каза още пред bTV тази сутрин, че проектът за Карадере е бил прекратен, защото е имало нужда от ревизия, след като е навлязъл Законът за "Натура 2000".
"Когато ние работихме, този закон не действаше", уточни той.

За това, че той като брат на премиера тогава би осигурил защита по проектите в Карадере, Станишев каза: "Е, какво, аз да не работя като проектант, защото съм брат на премиер или на бивш премиер? Не съм консултирал нито една компания за тези земи". Аз отговарям за своите действия, а не за действията на някой, който ме третира като брошка или като каквото и да било. Другата алтернатива е всеки роднина, на когото и да било, да се откаже от професията си. По тази причина аз работя дълго време в чужбина. Ако някой човек идва и ми казва: аз знам, че там имаш 700 дка, аз ще кажа: вие се заблуждавате, господине, проверете по документи, ще се уверите, че това нещо го няма. Това е форма на лудост да повтаряш едно и също нещо. Ако някой го казва с умисъл, за да създаде бомбата и да прикрие собствени действия, се оказва, че е подлец", цитира го БГНЕС.

Братът на Сергей Станишев каза още, че би стигнал и до дело за клевета. "Трябва да се запозная по-подробно първо с правата и възможностите за повдигане на такова дело, не съм юрист. Хонорарът ми е бил съобразен с хонорарната листа на Камарата на архитектите в България, не по-висок", добави той.

Архитектът коментира и думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че трябва да се види кой какви заменки е правил и кой с кого е свързан по повод скандала с дюните в Несебър. "Смятам, че ще е доста интересно да чуем какво ще обяснява Сергей Станишев за брат си, който е бил сериозен консултант за изграждането на подобни курорти и терени, които са били в защитената зона”, заяви вицепремиерът.

Георги Станишев обаче бе категоричен, че единствената му връзка с проекта за застрояване на продадените на безценица дюни е партньорството му с лондонска фирма.
"Моята компания "Проджект" ЕООД беше поканена да партнираме на компания "Норман Фостър". Създадохме екип, който направи проект на градоустройствено ниво на територията, принадлежаща на нашият клиент. Ние свършихме нашата работа. Има българска компания, която владее цялата тази територия от 2000 декара. Нямам нищо общо с компанията, освен, че имам договор с нея като проектант. Не ги познавах тези хора. Фостър е един от най-значимите архитекти в света. Неговата компания е базирана в Лондон, притежава около 1200 души архитекти", каза той и изтъкна, че нищо не е построено на тази територия, той няма никакви дялове и просто е получил хонорар за една извършена работа.

„Считам, че на архитекта не му е работа да изследва как е придобита една земя. Ние си вършим работата като проектанти. Имам доста построени сгради в София. Но все по-малко работя в България, повечето работим за страни като Кувейт, Русия, Кипър, малко Гърция", добави братът на Сергей Станишев.