В резултат на неистовото желание за реванш от страна на ГЕРБ се е родило едно недоразумение, правна каша, коментира той създаването на временната комисия Първанов-Марин заради помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на гражданство по време на мандата им, предадоха "Фокус" и БГНЕС.

"Указите за опрощаване и помилване задължително се предават на министрите на правосъдието и финансите, които ги преподписват. Това е акт на поемане на политическа отговорност и изпълнение на правните последици. Издаването на указите се предхожда от различни съгласувателни процедури", обясни Първанов по повод спора с неиздадения указ за втори мандат на Ангел Марин, който му дава правомощия.
Преди дни министърът на правосъдието Диана Ковачева каза, че правото за помилване е по конституция само на президента или на вицепрезидента и на практика указите за помилване не се преподписват.

Първанов обясни, че преди помилването трябвало да има съгласуваност. Той цитира документ от юли 1956 г. Правният министър не е подписвал, така е било и при другите президенти – той е изпълнявал, резюлирал е за изпълнение към някой от своите заместници, посочи бившият държавен глава.

„Вие, господа управляващи, помилвате босовете на тежката организирана престъпност. Нали сам Цветан Цветанов заяви на КСНС, че те не подслушвали босовете, защото те вече били изпрали парите”, нападна Първанов вътрешния министър.

По думите му със скандала за помилванията се тиражира лъжа от Яне Янев (председателят на анкетната комисия -б.р.),а медиите си мълчат. Първанов коментира, че Янев е ненадминат в обругаването и ще му е трудно да го приеме като нравствен съдник. Според него отминал етапът на „атакизирането” на ГЕРБ, сега управляващата партия се „янивизира”.

Той коментира и въпроса за опростените задължения.
„Уважаеми, госпожи и господа от мнозинството, на вас ви се досвидяха левчетата, които се опрощават на старците, на инвалидите, на безработните, на майките с деца. Този въпрос се поставя от тези, които ръкопляскат, когато премиерът се разпорежда с държавни средства, например за футболни клубове, където става дума за наистина мащабни суми. Това ми прилича на поговорката – не ме гледай какво правя, слушай ме какво казвам”, коментира той и попита на какво основание премиерът заявява, че дава пенсиите на хората, като това са бюджетни средства.
Това какво означава – че сме станали премиерска република, чуди се Първанов.
Според бившия президент битката срещу него и Марин е започнала от гафа на Борисов, когато се опитал да се извини на семейството на убитата Мирослава от Перник и направил сравнението на ордена на Марин с пържолата награда за кучето от разследването, пише в. "Сега".

"С тази комисия мнозинството просто ми вдига топката. Ще се даде повод за допълнителна реклама на това, което сме свършили. Средствата, които съм опростил, са малка част и по никакъв начин не могат да се сравнят с бонусите, които са давани, допълни той по повод скандала във властта от последните дни.", каза той.

По думите му, държавният глава не може да бъде контролиран от парламента, тъй като не се избира от НС, и това е грубо вмешателство. Президентът можел да отговаря за нарушения на Конституцията не пред парламента, а пред Конституционния съд.

Създаването на такава комисия не било само лична атака. Премиерът Бойко Борисов и Яне Янев залагали на тежък прецедент, защото "в бъдеще вероятно ще има и други парламентарни мнозинства, които ще се изкушават". Това било послание и към настоящия президент.

Първанов прогнозира, че след анкетната комисия ще се намери нещо друго. Според него атаките срещу него и Марин са заради безпомощността на ГЕРБ и на Борисов да управляват.
"Тежко на тази държава, в която институциите стават заложник на личната мъст. Борисов заграби твърде много власт, но авторитетът му се руши и ще се руши. Затова е непримирим към всеки, който има по-голям авторитет. Борисов не може да управлява силно и ефективно", нападна Първанов.

"Борисов иска да държи всичко. Аз пътувах много в този месец и виждам, че хората са много уплашени и няма как да е другояче след този натиск срещу лекари, земеделци, учени. Ние не сме основната цел на тези нападки, а обикновените хора, които ще си кажат, че "щом така постъпват с Първанов и Марин, какво остава за нас", смята експрезидентът.

"Помилването ли е причина за толкова много престъпници в България? Причината е в антисоциалната и античовешката политика, която се провежда", заяви пък Ангел Марин и попита защо не се задава въпросът колко души не са помилвани. Те са 7900, което е 94% от подалите молба за помилване, пресметна той.

Марин е помилвал 233 души, осъдени за убийство, но е отказал на 2859. В 28 случая е отхвърлил предложение за даване на българско гражданство. Шестима души е помилвал с присъда за изнасилване. В два случая е помилвал преди изпълнението на наказанието 22-годишен младеж за участие в кражба на коли и Денислав, който бил с условна присъда за кражба на колело, върнал го, но после задигнал кафемелачка, предаде Дарик.

Бившият вицепрезидент разказа, че Яне Янев ходатайствал да помилва Васил Пашов през 2005 г., който лежал в затвора за убийство на съселянин в Кърналово.

Марин обяснил на Янев процедурата по помилване и той разбрал, че жалбата ще мине по общия ред и няма да се отчита застъпничеството на лидера на РЗС. Молбата на Пашов била разгледана година след разговора.
“Имаше подписка от съселяните и кмета на селото с добри отзиви за Пашов, който има две деца и жена. Комисията беше единодушна и аз го помилвах с 1 година. Той не излезе от затвора и нямаше опасност да застрашава вас и вашите деца”, заяви Марин на журналистите.

Докато течеше пресконференцията, при закрити врата заседава и временната анкетна комисия Първанов-Марин, която стана ясно, че ще разглежда и анонимни сигнали. 
Янев не отговори на въпроса дали познава Васил Пашов и посочи, че няма да влиза в "обяснителен режим". Това, което твърдеше ексвицепрезидентът Марин за мое ходатайство преди шест години, с днешната им пресконференция се оказва поредна лъжа, посочи лидерът на РЗС.