Предложението бе на лидера на РЗС Яне Янев, а споровете по него започнаха от сутринта. То бе прието със 105 гласа, 46 са против, а един се въздържа. От тези, които гласуваха "за", 86 души са от ГЕРБ, 10 - независими, 8 от Синята коалиция, 1 от "Атака", предоха БТА и БГНЕС.
29 от БСП, 16 от ДПС
и един независим са гласували "против".

За председател на комисията беше избран Яне Янев, който е независим депутат, заместниците ще са двама - Юлиана Колева от ГЕРБ и Йордан Бакалов от Синята коалиция. В комисията влизат депутатите от ГЕРБ Светослав Тончев, Ивайло Тошев, Цвета Караянчева, Владимир Тошев и Емил Караниколов.
От Коалиция за България и "Атака" отказаха да излъчат кандидати, а ДПС предложиха депутатите Четин Казак и Митхат Метин, но после Лютви Местан оттегли кандидатурите им.

Според левицата, ДПС и "Атака" има сделка между ГЕРБ и независимите депутати и поради тази причина Янев е бил избран за председател. От ДПС и левицата си запазиха правото на по-късен етап да направят свои предложения за участие в комисията.

Срокът на действие на комисията е три месеца.

По време на дискусията от левицата и ДПС обвиниха управляващите, че целта на комисията е политическа и ще я ползват за контрол над президентската институция, което е противоконституционно и прецедент.
Според ДПС и БСП Конституционният съд не се е произнесъл по казуса с указите на Ангел Марин.

„БСП са персонално заинтересовани за имиджа на техните бивш президент и вицепрезидент. Днес излезе информация, че общият брой помилвани, лишени от свобода, е 448 (според дирекция "Изпълнение на наказанията" - б.р.). Получава се разлика в цифрите”, заяви от парламентарната трибуна преди гласуването Яне Янев, цитиран от "Фокус". По данни на президентството помилваните са 533.
Освен че излъга, че председателят на ВАС е сезирал Конституционния съд, министърът на правосъдието казва, че нито един от министрите на правосъдието в предишни години не е преподписвал нито един от указите, добави той. Това може да се окаже незаконно.

По-рано днес бе разпространен отговор на Диана Ковачева на парламентарен въпрос, че указите, които са получавани в ГД"Изпълнение на наказанията" не са били приподписани от съответния министър на правосъдието, а са били "резолирани до ресорния зам.-министър на правосъдието или до главен директор на ГДИН".

Мая Манолова от БСП заяви по време на дискусията, че без преподписване от министъра на правосъдието указите не се привеждат в действие. Ако е имало нещо нередно, нормално, министър Попова щеше да възрази, смята тя.

Проектът за решение за временната анкетна комисия цели политическа изгода и дивидент, атака срещу бившия президент и бившия вицепрезидент, преподчиняване на президентската институция, което ще ни направи за резил пред целия свят, съзря соцлидерът Сергей Станишев.

Председателят на парламента Цецка Цачева обаче поясни, че точно защото Конституцията е разписала правомощията на всички власти, според чл. 98 т. 14 президентът информира НС в рамките на своите правомощия по основни въпроси от неговата компетентност.
В случая, когато НС не е било информирано, г-н Станишев, може ли законодателят да се информира, дайте да не се прикриваме зад юридически спорове, призова тя.
Станишев пък й отговори, че има разлика между контрол и информиране.

"Имаме опрощаване на вземания без да са преподписвани от министър - това е сериозен проблем, защото преподписването е акт, с който правителството приема указа и споделя отговорността за неговото издаване, включително и политическата отговорност, което означава, че подлежи на парламентарен контрол. Комисията трябва да реши дали са нужни законови промени заради този казус", коментира Екатерина Михайлова от Синята коалиция.

Да хвърлим камък в това блато, а ако сме започнали да ровим, трябва да ровим докрай и никой да не бъде пощаден, призова Станислав Станилов от "Атака".

НС се превръща в цирк тогава, когато се разиграват такива евтини постановки за забавление на публиката вместо да се концентрира върху истинския дневен ред на обществото и истинските реални проблеми, недоволства Четин Казак от ДПС.