Волен Сидеров предложени 17 май - денят на клането в Батак, да бъде обявен за Ден за геноцида над българите в Османската империя.

От 115 гласували народни представители, 39 бяха „за”, 26 – „против” и 50 се въздържаха. 17 депутата от ГЕРБ и 4 от Синята коалиция се обявиха в подкрепа на решението.

"Това е чисто морален жест към всички тези наши предци, станали жертва на османското клане, геноцид, владичество, потурчване - както искате го наречете", мотивира се от парламентарната трибуна Сидеров, предаде „Фокус” .
Той заяви, че през 15 век изчезват над 2600 населени места, а селското население намалява с 560 000 души.
„Това е огромна цифра и днес се равнява може би на 10 млн. души. Унищожена напълно е цялата елитарна класа, културата на най-процъфтяващата страна на Балканите и Европа, дала писменост и вяра на всички християнски държави. Налаган е кръвен данък, според който на всеки 3 или 5 години се взема по едно на всеки 5 деца и те са били потурчвани. Избирани са най-хубавите и физически силните момчета", каза още лидерът на "Атака". Според него е изчислено, че ако не е имало еничарство, България щяла да влезе в 20 век с 50-60 млн. души и развитието й да е съвсем различно.

„Някакви чиновници от Външно казват, че такова решение ще влоши отношенията във външен план между България и Турция. Каква майка ги е раждала? Това означава, че днешна Турция е същата като Османската империя", добави Сидеров.

Преди изявлението му бе прочетен доклад по темата на парламентарната Комисия по правата на човека и вероизповеданията.
„В комисията има членове, гласували „против” или „въздържал се”. Ще направим всичко възможно имената на тези хора да станат известни, за да се разбере кой е против осъждането на геноцида над българските граждани, не над ескимосите. По-позорно поведение няма. Затова говорим за чистка и че съставянето на правителство не е достатъчно и в тези ведомства все още има хора, работещи за чуждите интереси”, закани се Волен Сидеров и призова външният министър да уволни такива чиновници.

Националистът за пореден път заяви, че ДПС не е българска партия и дори влезе в диалог с депутата от партията Йордан Цонев: „Нали сте в православната интернационална асамблея, хайде останете за малко насаме със съвестта си, ако трябва в тоалетната и размислете, да видим дали ще правите тези работи”.

"От името на ПГ на ДПС пледираме за недопустимост на проекта, който се предлага от "Атака". Разискването днес е недопустимо, защото противоречи на резолюция на Европейския парламент - че историческите оценки не могат да се трансформират в правни актове. Един парламент не може да законодателства по отношение на миналото”, заяви в отговор Лютви Местан.
Той направи предложение точката да бъде снета от дневния ред на НС или най-малкото да бъде поискано становище на Министерски съвет, минимум на външния министър.

"Присъстваме на уникален исторически прецедент. Как така парламентаристите Стефан Стамболов и Захари Стоянов, Петко Каравелов и Александър Малинов не са се сетили да изпълнят дълга към българския народ с една такава яростна декларация? Явно са били много по-мъдри, защото изведнъж сега се пръква еди кой си, който се представя за защитник на българското минало", противопостави се на декларацията и историкът проф. Андрей Пантев от Коалиция за България.
По думите му никой не отрича безкрайните страдания на българите и насилието през това време, но попита това ли е работата на българския парламент и какво ще се постигне.
"Това ще е изява на един „газиран национализъм”. Как не са се сетили перуанците и перуанският парламент да осъдят Испания за геноцид, как не се е сетила Бразилия да осъди Португалия за геноцид. Геноцид означава тотално физическо унищожение, а не частично и условно. През 1943 в Полша остава едно единствено оживяло семейство, това е геноцид. Робство е имало, но то е нещо различно”, заяви той.

Думите на професора доведоха до бурни реакции от страна на "Атака", предаде БТА. Зам.-председателят на партията Павел Шопов нарече казаното от Пантев "умопомрачително" и го попита дали е българин. По думите му все още е твърде близка връзката между бившите партньори от тройната коалиция.
"Всичко това за тях е осребряване на пари, на евентуална бъдеща власт", заяви Шопов.
"Комунистическата партия извади тежката си артилерия - проф. Пантев, съжалявам те, г-н Пантев", допълни Волен Сидеров.

"Коректният опит на един професор да каже нещо от гледна точа на научната си съвест срещна реакцията на обсебеното от митологеми съзнание, което не е отворено за сериозни парламентарни дебати", отговори вместо Андрей Пантев Лютви Местан.
"Бедни ми, велики професор Пантев, пледирах и заради вас тази точка да бъде снета от дневния ред. Парламентът може да разписва норми на поведение, но мисленето... Мисленето е друга територия. Казват, че е територия на Бога", добави депутатът от ДПС. Според него когато един парламент си присвоява функции на БАН, която е на 50 метра от сградата на Народното събрание, и на Софийския университет – на 150 метра от там, то този парламент все едно изяжда себе си.

Последна актуализация в 12,05 ч.