Организацията на бизнеса информира, че миналата седмица е получила много оплаквания от фирми за драстично намаляване на доставките на газ.

КРИБ поиска информация за количествата природен газ в хранилището в Чирен и какво става с изграждането на междусистемните връзки на газопроводите на България със съседните държави и превръщането на находище Галата в място за съхранение на синьо гориво. Организацията обявява, че няма да допусне българският бизнес да бъде заложник на национален нихилизъм, корпоративни интереси и опити за запазване на монополни позиции и печалби на гърба на целия народ.

Миналата седмица министър Трайков и шефовете на Булгартрансгаз обявиха, че запасите в Чирен и Галата са напълно достатъчни да покрият потреблението на страната за дълъг период от време. Бизнесът обаче е силно притеснен, припомняйки си ситуацията отпреди 3 години, когато Русия спря газа през Украйна и много български фирми спряха производството си, а България остана на студено.

Силните студове, сковали почти цяла Европа, не могат да не се отразят на икономическите показатели. Студът предизвика засилено търсене на електроенергия, в много държави бяха подобрени историческите максимуми по потреблението на електричество.

Освен това, забележимо е скочило и търсенето на горива, основно на природен газ. Това доведе до стремителен ръст на цените на природния газ през последната седмица, които се увеличиха с 30-70%, и на много пазари това стана нов рекорд. На един от най-големите в Европа пазари, „Централноевропейски газов център”, цените на газа вчера превишиха 465 долара за хил. куб. метра, макар на първи февруари да бяха под 350 долара, съобщи "Фокус".

Русия, в лицето на „Газпром”, няма да може да се възползва от този ръст на цените, защото компанията реализира своите количества газ по предварително договорени в дългосрочни договори цени, предаде РИА Новости.

Заявките за природен газ към „Газпром” в момента превишават очакваните нива с 50%, каза вчера заместник-председателят на управителния съвет на холдинга Александр Медведев.
„Ако анализираме ситуацията от началото на зимата, през последната седмица на декември търсенето на газ е скочило с 25%, и ”Газпром” се оказа в ситуация да удовлетвори на 100% обема на заявените за доставка количества газ, или ако говорим по-конкретно, на 99%”, каза той в интервю за руската телевизия РТ. По думите му, „1% е само допустимата техническа грешка при оценка на обемите”. „През първата седмица на февруари стана следващият скок в търсенето – още с 25% над вече съществуващите. На практика ние вече сме на ниво превишаващо стандартните очаквания с 50%”, допълни той.