Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу малка група младежи, които хвърляха камъни на централния площад Синтагма в Атина срещу полицаи от силите за борба с безредиците, съобщи Ройтерс. По данни на полицията между 18 и 20 хиляди държавни и частни служители, както и пенсионери и студенти, са се включили в митинга в центъра на Атина. Някои от тях развяваха черни знамена, биеха барабани и скандираха антиправителствени лозунги като: "Заличете дълга" и "Богатите да плащат".

"И правителството, и неговите международни кредитори отчуждават Гърция със своите политики, най-вече със съкращенията на заплатите и пенсиите, както и с увеличаването на данъците, които средностатистическият грък повече не може да си позволи да плаща", заяви заместник-председателят на синдиката на държавните служители АДЕДИ Илиас Вретакос. Много от демонстрантите носеха образа на гръцкия премиер Георгиос Папандреу с надпис "Издирва се" и уточнението: "за разпродажбата на Гърция и заради срама и достойнството на народа".

На първата след лятото национална стачка днес никакви правителствени служби и обществени услуги не работеха, болниците функционират само с екипи за спешна помощ, а някои държавни училища и университети затвориха врати. Транспортът също беше нарушен, като над 400 вътрешни и международни полети бяха отменени на летището в Атина, а влаковете бяха спрени. Работниците протестират срещу очакваните съкращения на заплатите, както и срещу увеличаването на данъците и евентуалното намаляване на минималната заплата в частния сектор. "Намалиха пенсията ми с 400 евро", заявява 66-годишният пенсионер Савас Димитриадис, бивш учител, цитиран от ДПА. "Не ме интересува дали ще банкрутираме. Вече сме банкрутирали. Остава само държавата да го осъзнае," казва Сотирис Пелеканос, 39-годишен инженер.

Стотици демонстранти продължиха и днес с блокадите на шест министерства в Атина в отговор на плана на правителството да освободи десетки хиляди държавни служители, за да спази изискванията на международните кредитори за икономии. В момента гръцкото правителство приключва преговорите с инспекторите на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. Те проверяват дали Атина отговаря на изискванията да получи следващия транш от 8 милиарда евро от спасителния заем на стойност 110 милиарда евро.