Това контрапредложение, в което според Атина се настоява за увеличение на приходите от ДДС и за по-големи съкращения на държавните разходи, е направено два часа, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази съжалание, че МВФ не приема "компенсаторните мерки", посочи пред АФП гръцки правителствен източник, предаде БТА.

Мерките бяха предложени от Атина в понеделник по време на среща на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел и оценени тогава като позитивни от кредиторите.

Според източника институциите настояват за увеличение на ДДС в ресторантьорския бранш от сегашните 13% на 23%, за премахване на данъчните облекчения, с които се ползват островите (където ДДС е с 30% по-нисък), а също за по-сериозни намаления на разходите за въоръжение, а именно с 400 милиона евро вместо 200 милиона, предложени от гърците, и за увеличение на здравните вноски на пенсионерите.

Кредиторите искат също пълно премахване на ранното пенсиониране и вдигане на средната възраст за пенсиониране, която сега е 62 години, на 67 години през 2022 г., а не през 2025 г., както желае Атина.

"Неприемането на компенсиращи мерки никога не се е случвало преди. Нито в Ирландия, нито в Португалия. Никъде!", заяви длъжностното лице, цитирайки изявление на гръцкия премиер, предаде и БНР.

Според него Ципрас е подчертал, че това странно отношение може да означава само едно от две неща: "или те не искат споразумение, или те обслужват определени интереси в Гърция, съобщава "Блумбърг".

Гърция трябва да върне около 1,5 милиарда евро на МВФ в края на месеца. За това тя разчита на отпускането на транш от 7,2 милиарда евро от спасителната помощ за страната от МВФ и ЕС, което е свързано с постигане на споразумение с кредиторите.

Остава още дълъг път
, преди Гърция да постигне споразумение с кредиторите, заяви днес говорителят на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес и БТА.

"Не може да има решение, ако то не е одобрено от трите институции - Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ)", изтъкна говорителят на германското правителство, обвинявано, че е възприело твърда линия в преговорите.

Довечера ще се проведе ново заседание на Еврогрупата в Брюксел за гръцката дългова криза.