Това обяви зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов.

Предложението му беше прието на днешното заседание на Общинския съвет.

Под съборения мавзолей има общо три подземни нива. Първото от тях ще се използва като галерия от Софийската градска художествена галерия, а останалите две като хранилища.

За целта ще се отпуснат около 100 хил. лева за реновации и подсилване на структурата на сградата.

Според Столичната община това е най-правилната посока, в която трябва да се развие това място.

Чобанов посочи, че подготовката за този проект е започнала още през 2013-2014 г. с конкурсна процедура за „Зона-3“. Това е зоната, която обхваща цялата градина, площадното пространство пред Царския дворец и съседни територии. Целта е била да се стигне до цялостно решение, което да доведе до подобряване на градската среда.

Оказало се обаче, че подземията на мавзолея не съществуват в правния мир, нямало ги нито в кадастъра, нито в който е да е държавен документ.

През 2016 г., след съгласуване с държавните институция, Столична община става собственик, обясни Чобанов.

По думите му проектът за музей е възможен и след съгласуване с НСО, заради бункерите и лабиринтите, свързани със сигурността в района.

6 дни строят, 7 дни събарят мавзолея на Георги Димитров >>

Според Чобанов превръщането на подземията в галерия е най-добрият вариант за този обект, защото от едната му страна се намира Националната художествена галерия, а от другата - Софийска градска художествена галерия.

"Смятаме, че по този начин по естествен път в идеалния център на София се е оформил музеен квартал. И това изисква там да се появи и място, което по-сериозно да бъде ангажирано със съвременно изкуство. И с оглед на това стигнахме до извода, че особено подходящо е това подземно място", допълни Чобанов.

Решението за това е съгласувано с Министерството на културата.

Според зам.-кметът идеята се приема много добре от художествената общественост - "хората, които ще бъдат двигателите на процеса".

"По този начин ще засилим и туристическия интерес към идеалния център на София“", каза още Чобанов и уточни, че на този етап все още не е ясна стойността на проекта.

Сега предстои да бъде обявен конкурс за изработването на идеен проект, след което ще бъде извършено укрепване. Ще бъде направен и нов вход, тъй като сегашният не е подходящ за посетители.

През март се очаква да се издигне Бронзовата къща, която е подарък от Австрия по повод европредседателството на страната ни.

След решението на МС, в следващите 10 години общината ще стопанисва ларгото.
Ще бъде довършена експозицията на подземния музей, който се намира в остъклената част. Чобанов изрази надежда той да отвори врати през есента и мястото да се превърне в притегателен център за туристи и софиянци.